Най-важното, което Ангелина Петрова - майката на алпиниста Боян Петров, искала да му даде още от малък, е свобода. И това й дава сили сега - че той е там, където се чувства най-свободен. Това разказа самата тя пред bTV, след като заедно със сестра му запалиха свещи в малък параклис в Перущиха, кръстен на Света Петка - закрилница на семейството.

"Винаги първите ми думи бяха - ти можеш да правиш каквото пожелаеш, защото ти вярвам, че ще го направиш добре и поемаш всичките отговорности", каза майката на алпиниста.

Затова е готова да приеме всяка новина. 

"Ние не сме по-силни от явленията. Един Божи ден се случва нещо, което е по-голямо от нас. Знам, че и той така го приема и когато трябва да се бори, се бори докрай", допълни майката.

Сестрата Александра Петрова каза, че се подготвят за най-лошата новина

Снимка: bTV

Сестра му Александра Петрова пък разказа, че дните в очакване минават трудно.

"Ставаме с надежда... лягаме с плач и чакаме утрешния ден, че той ще бъде намерен. И така минава денят, и не знам докога", каза тя.

На въпрос дали им е останала надежда, Александра отговори:

"Да. Все още седи тази надежда и, ако може да я дам на всички българи тази надежда, въпреки че наистина времето говори друго. Но надеждата умира последна, са казали хората. Трябва да се вярва в нещо. Има някаква сила някъде, колкото и да отричат, за мен я има, съществува. Особено, ако Боян оцелее, си мисля, че я има... и така".

За последно се чули преди заминаването му.

"И ми каза, че не му се тръгвало, защото тук всичко цъфтяло и чуруликали птичките, а той щял да ходи по снеговете. И аз му казах - ти така си обичаш, да ти е студеничко, и той вика, всъщност, да", каза още сестрата.

Двете жени запалиха свещи в параклиса

Снимка: bTV

Запитана дали са готови за най лошия сценарий, тя отвърна:

"Всеки ден се подготвяме, мислим го. Не може да си готов, докато не го обявят, или краят на акцията, или тези няколко дена шерпите, ако нещо намерят. Но трябва да сме реалисти, защото все пак без инсулин не знам как ще изкара. Не знам... Не съм готова... Не мога да го дам още... Той е нужен на всички".

Семейството се надява издирването на Боян да продължи.