Екипът от шерпи, който издирва българския алпинист Боян Петров, се е върнал в базовия лагер днес следобед, отново без да успее да го намери. Те са открили само някои материали и оборудване, които най-вероятно са използвани от него и ще бъдат анализирани - това съобщиха около 17 часа на официалната страница на спасителния екип Dream Wanderlust във Фейсбук.

През целия ден спасителите са се опитвали да излетят с хеликоптер от летището в Катманду, но заради лошото време не са успели. Надеждата е довечера или утре и той да стигне до базовия лагер. От докладите, предоставени от спасителния екип, ще зависи посоката на търсене.

"Все още се опитваме да стигнем до базовия лагер. Но, за съжаление, нямаше дори час благоприятно време за летене. След като съберем доказателствата от шерпите, отново ще се опитаме да подновим търсенето. Надявам се да имам ясна картина за 24 часа", каза ръководителят на хеликоптерния екип.

Много вероятно е Боян Петров да е паднал в пропаст между лагер 3 и връх Шиша Пангма, такова предположение е направил по-рано най-добрият шерп в спасителната мисия.

"Това е личната теория на най-добрия шерп, който е и приятел на Боян. Той смята, че трагедията може да е станала заради покритите със сняг големи пропасти. Там съвсем леко отклонение може да ти коства живота", каза пред Нова телевизия Кирил Петков, който е в Химилаите и участва в акцията.

По думите му "над лагер 2 шерпите вече търсят само тяло, а не жив човек", поради факта, че българинът е в неизвестност от много дни, а условията на тази височина са екстремни. Освен това Петров е диабетик. Спасителната операция върви към финал, обяви Деян Петков - организатор от българска страна.