Второто качество е нещо, което не искаме, не можем и няма да подкрепим, каза Лиляна Павлова, министър на Българското председателството на Съвета на ЕС.

Всички ние сме равноправни европейци и не можем да бъдем третирани различно, коментира Павлова. Затова не можем да се примирим с факта, че едно и също детско мляко, шоколад, макаронени изделия, газирани напитки и т.н. са в пъти по-скъпи и в същото време с по-лошо качество, посочи Павлова.

Ще настояваме за твърдо законодателство за единните стандарти и съответните санкции за нарушителите /с до 4 на сто от годишния оборот на държавите/ и ще излезем с конкретно решение на форума за това. Освен това ще настояваме то да бъде прието максимално бързо, каза министър Павлова.

На 30 април 2018 г. в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз ще се проведе международен форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС. Организатор на събитието е омбудсманът на Република България Мая Манолова.

За разлика от колебанието на институциите, журналистите застанаха на 100 процента зад това да не сме дискриминирани и се надявам заедно да изведем битката до успешен завършек - с тези думи омбудсманът Мая Манолова се обърна днес към присъстващите български и чуждестранни журналисти на форум преди официалната среща. 

"Европа на две скорости" и "Европа на два стандарта" е проява на дискриминация и обида към европейските граждани", посочи тя.

На 30 април няма просто да коментираме, амбицията ни е да прозвучи едно изключително важно послание, че идва краят на двойните стандарти на храните. "Двойният стандарт, който години наред на практика превръща милиони европейци във второ качество потребители," по думите на президента Юнкер, цитирани от Манолова.

Омбудсманът заяви категоричната си позиция, че понятието национален вкус следва да бъде изключен като критерий за преценка, когато става дума за продукти от една и съща марка, защото говорим за уникалност на рецептата и всякакви интерпретации върху нея са нечестен подход спрямо потребителя.

Омбудсманът е категорична, че е необходимо да се създаде централизиран контрол на европейско ниво. Защото само с национални промени проблемът няма да бъде решен. "Нужен е ОЛАФ за двойните стандарти - силен европейски орган, който да преследва и налага железни санкции за измами с храни, а не просто център за повишаване знанията за качество на хрните, който ще следи и за измами с храни", каза Мая Манолова.

Ако всички тези инициативи се забавят, ще създам и публикувам списък на некоректните фирми, така че по естествен начин проблемът да бъде коригиран, каза още общестевният защитник.

Д-р Любомир Кулински, ресорен директор в БАБХ, запозна журналистите с резултатите от последното проучване на пазара, обхванало 4 държави с 53 проби от 8 групи храни, огласени миналата седмица от МЗХГ. Обобщените резултати от него показваха, че в редица храни, сред които и детско мляко и храни, са със съществени различия в състава за сметка на българския аналог, както и в цените, които за нашите продукти често са фрапиращо по-високи - до 6 пъти.