Омбудсманът Мая Манолова и майки на деца с увреждания внесоха в парламента проектозакона за личната помощ. Манолова определи този закон като първа стъпка за реформа в системата.

"Това ще има огромен ефект - този закон, ако бъде приложен на практика, защото ще отвори една врата, образно казано, пред хората с увреждания да се реализират, да са полезни за себе си, за своите семейства и най-вече за българското общество, да изведе хората с увреждания навън в обществото и да ги направи реално, практически важни и ценни за всички нас, като даде възможност да се развие техния потенциал", заяви омбудсманът.

По думите на Манолова, до 31 юли депутатите спокойно могат да се справят с приемането на Закона за личната помощ, без да правят компромиси с качеството му.

"Ако се заемат незабавно с проекта, който наистина е много добър, обсъждането и приемането ще им отнеме време съизмеримо с оставащото до края на пленарната сесия. Улеснили сме максимално депутатите. Много се надявам да чуят гласа на народа, за който говорят непрекъснато, и в бързи темпове да пристъпят към обсъждането и приемането на този Закон за личната помощ", коментира омбудсманът.

Мая Манолова разкритикува представителите на организации, които са били най-активни в своите нападки и персонални критики, а не с8а намерили време да се включат в публичното обсъждане.

"Коригирахме и пакета съпътстващи документи, има финансова обосновка и оценка на въздействието. Ясни са процедурите, по които ще се предоставя личната помощ и най-вече е ясно, че това е ключът към реализирането на всички основни права на хората с увреждания", поясни тя.

По думите й реформа означава отчитане интересите на гражданите и ефективно изразходване на публичните пари. 

Майките, които подкрепят законопроекта на омбудсмана, се надяват, че и политиците ще ги чуят.

"В една нормална държава като Германия или Холандия човек като моя син може да избира дали да живее сам, дали да живее с приятели, дали да живее с майка си и баща си, а не както сега. Сега просто няма избор", каза една от майките на деца с увреждания.

Родителите дадоха петдневен срок на депутатите да придвижат законопроекта, в противен случай преминават към ефективни протести.

"Воля" ще придвижи проекта

ПП на "Воля" взе решение да припознае като свой законопроекта за личната помощ, внесен днес в парламента от Мая Манолова, съобщават от партията. Депутатите вече работят по неговото придвижване като със задачата по се е заела председателката на групата Гергана Стефанова.

"Подкрепяме напълно исканията на майките на децата с уврежданията и ще направим всичко възможно законопректът да се гласува в най-скоро време в пленарна зала, за да могат да се приберат по домовете си и да се прекратят опитите на някои партии да политиканстват на техен гръб", е заявила Стефанова.