Около 400 овце и кози са евтанизирани в царевското село Кости. Причината е чума по дребните преживни животни.

Преди две седмици огнище на заболяването беше открито в съседната област Ямбол.

Евтанизирани са животните от две по-големи стада и 3-4 по-малки стопанства, въпреки че са открити положителни проби само в едно от тях, уточни директорът на Областната структура на Агенцията по безопасност на храните д-р Георги Митев, цитиран от БНР.

"При такова заболяване всички животни - болни, здрави - в селото, трябва да бъдат евтаназирани, даже на трикилометровата зона", обясни той.

Д-р Митев допълни, че се очаква до няколко дни да са готови резултатите от взетите проби.

Пред "Странджа Нюз" 29-годишният Венко Георгиев от село Кости, който е гледал стадо от 236 овце, заяви, че смята да се откаже от животновъдството. По думите му, след избиването на животните, Странджа ще загине. 

Цялото стадо на Венко Георгиев е избито

Снимка: Странджа Нюз

"Все още не искам да повярвам, че това ми се случва за трети път - първо беше шап, после син език, сега пък чума. На кого да вярвам, вече и аз не знам. Какво ще правя от утре - също не знам. В моето стадо от 236 животни нямаше нито едно болно. Но заради открито такова в стадото на колегата, избиха всички. Нямам думи просто, едва ли някога ще мога да забравя ужасяващата картина от вчера - държах ги едно по едно, за да им слагат инжекциите и после да ги хвърлят в трапа. Хора, страшно е!!! Какво е това чудо, какво е това нещо?Животни гледам, откакто се помня. Сериозно започнах преди 9 години и въпреки че на два пъти ни сполетяха подобни трагедии, пробвах отново. До вчера - когато отново избиха всичко. Аз живеех за тези животни, бях с тях 365 дни в годината, за мен те бяха моето всичко. А сега вече ги няма. Заради болест, пламнала и внесена най-вероятно от нелегален мигрант. Всички са потресени, а хората с белите дрехи ще ги помня завинаги. Не мога да кажа нищо повече, не знам какво ще правя и дали изобщо повече ще погледна животно".