Министърът на образованието и науката Меглена Кунева ще контролира Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж", докато текат проверки по сигнали за нередности по проекти в предучилищното и училищно образование

"Ръководителят на оперативната програма, докато текат проверките, ще бъда аз. Така ще засилим контрола, ще поема отговорност", заяви Кунева на пресконференция в министерството.

Тя посочи, че всеки проект ще бъде публикуван на интернет страницата на МОН.

Кунева обяви, че вътрешен одит в министерството е показал нарушения на принципите за избягване на двойно финансиране и неналичие на свързани лица при три проекта за процедурата "Подкрепа на предучилищно възпитание и подготовка на деца в неравностойно положение".

Трите проекта са на три сдружения, които са били създадени веднага след обявяване на критериите за кандидатстване по програмата. Сдруженията са регистрирани на един и същи адрес и са с едни и същи лица в управителните си съвет. Договори с тези сдружения няма да бъдат сключени, а одитният доклад е изпратен в Прокуратурата, каза министърът.

Искаме да знаем има ли схема вътре или извън министерството, заяви Кунева и допълни, че трябва да се прецени дали нарушенията са резултат от недоглеждане или е нещо по-сериозно.

Трите проекта са на стойност около 1.5 млн. лв. Министърът заяви, че по същата операция тече втора проверка за проектите от училищното образование, тъй като има сигнал за същите лица. Започваме дисциплинарна процедура за преценка на действията на служителите на МОН, каза Кунева.

Просветният министър съобщи и резултатите и от още две проверки, свързани с проведените изпити след 7 клас и матурите.

Казусът с 10-те шестици в 125 СОУ

По повод проверката в Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието, който изготвя задачите за националното външно оценяване след 7 клас, Меглена Кунева обясни, че има конфликт на интереси с експерта по математика от Центъра Мадлен Христова, която е преподавала по математика и е била класен ръководител на седмокласници.

От общо 17 ученици в клас на столичното 125-то СОУ 10 деца получиха отлични оценки на изпита.

Проверката на МОН обаче не е установила данни действията на Христова да са опорочили националното външно оценяване.

"Ще предадем материалите на прокуратурата, за да видим дали няма основание за по-сериозни нарушения", каза министърът. Служителката вече е напуснала центъра, както и училището.

Сигналът за СМС-и до зрелостници

МОН не е открила нарушение при проверката, свързана с анонимен сигнал за Езиковата гимназия във Варна, където чрез сигнал до медиите анонимни родители обвиниха учител, че е изпратил СМС-и с отговорите на зрелостниците по време на матурата.

"От районната прокуратура бяха проверени видеозаписите от залите както и изходящите СМС-и и разговори на въпросния учител в посочения часови диапазон, които не потвърдиха сигнала по никакъв начин", каза Кунева.

Отделно анкета, проведена със зрелостниците, категорично е опровергала информацията.

"И ученици, и разпечатки показаха, че преподавателят е изпратил мейли на всичките си ученици в 19.25 часа на 18 май с верните отговори на матурите или 4 часа след публикуването им на сайта на МОН", подчерта образователният министър.

Според Меглена Кунева одитите са направили тест на системата, който е показал, че министерството може да извърши самооценка и знае какви мерки да се вземат.

В МОН ще се правят проверки, ще има дисциплина, подчерта министърът.

Заместник-министърът Диян Стаматов каза, че четири от 19-те държавни образователни стандарта са утвърдени - за учебния план, за общообразователната подготовка, за познавателните книжки и учебниците и за предучилищното образование. На интернет страницата на МОН са качени за обществено обсъждане стандартите за информацията и документите и за институциите. Следващата седмица пред образователната гилдия ще бъдат представени стандартите за организацията и за оценяването, каза Стаматов.