Така наречената "Маска" се намира в подножието на високия 2593 м. връх Пирин в едноименната планина. Върху друга скала, намираща се долу в Кресненското дефиле също има странни знаци, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Скалата има триъгълна форма, върху нея като че са изсечени с длето странни триъгълници. Има поверие, че който я посочи с пръст, скоро след това пада и се контузва. Затова вече никой не го прави.

Камъкът има и историческо значение

Според публикация от 1931 година в немската енциклопедия "Брокхаус", през втори век преди новата ера връх Пирин е покорен от Филип V Македонскии и синът му Персей, потомци на Александър Македонски.

Според римският историк Тит Ливий, след изкачването на върха, Филип и синът му принесли в жертва на боговете два овена. Като благодарност към Зевс, че им позволил да покорят каменистият връх.

За целта потомъкът на Александър Македонски използвал два олтара, открити от историка Георги Масларски. Според него единият от двата олтара, използвани от Филип Пети Македонски е въпросният камък с триъгълниците.

На 4 април 1904 година тук става най-силното регистрирано в страната до сега земетресение от близо 7 степен по скалата на Рихтер. Според някои Маската е предпазен клапан срещу евентуален трус с голям магнитуд в Кресненското дефиле.

В самото дефиле, долу край река Струма има още една скала със странни фигури. Тя се намира срещу северния вход на "Кривия тунел".

Точно под него при труса отпреди 110 години се е образувала най-голямата пукнатина, в която веднага след труса водите на Струма се изливали, а реката от там надолу пресъхнала. Някои твърдят, че така било в продължение на ден-два, че и повече.

Върху тази скала има странни фигури, подобни на знаците от клиновидната шумерска писменост. А може би е просто игра на природата.