Депутатите приеха на първо четене промените в изборното законодателство, с които се отменя машинното гласуване за местни и парламентарни избори. От гласували 219 народни представители "за" бяха 122, "против" - 96 и един "въздържал се". Депутатите приеха още предложения между първо и второ четене на Изборния кодекс да могат да се правят в максимално кратък срок от 3 дни.

В хода на дебатите Георги Марков от ГЕРБ се обърна към опозицията с думите: "Вие сте обсебени от идеята за машинно гласуване и аз ви разбирам. Много пъти загубихте избори. От пленум на пленум, от конгрес на конгрес - и нито един път не си направихте равносметка за вашите грешки. Вие считате, че тези перманентни победи на ГЕРБ се дължат на манипулация на вота". Той коментира, че големият проблем на избирателното право са стабилните политически мнозинства. "Демокрацията е ротация", припомни Марков.

С перифраза започна изказването си Валери Симеонов от НФСБ. "Днес ще бъде още един загубен ден за българския парламент", каза той. Според него истинската цел на тези, които искат машинно гласуване, е провал на изборите.

Симеонов предупреди, че такъв провал ще предизвика тежка политическа криза.

Той припомни, че зад въвеждането на машинното гласуване стоят реформаторите в качеството им на коалиционни партньори на ГЕРБ през 2015 г. "Машинното гласуване бе наложено от партньорите на ГЕРБ - Реформаторският блок, и БСП тогава беше против", припомни Симеонов. Той каза още, че още тогава от НФСБ са били против въвеждането му. Валери Симеонов упрекна управляващите, които въведоха частично машинното гласуване, в "чиста проба опит за популизъм".

По думите му истинският въпрос е не дали да има или няма машинно гласуване, а как ще се проведат тези избори, ще има ли членове на секционните комисии, тъй като по думите му хората масово се отказват. Симеонов бе категоричен, че за сто лева няма и да дойдат.