През нощта изцяло са опаковани две от статуите с червено и бяло платно. "Белият" партизанин е пристегнат с червени колани, а "червената" партизанка с бели.

В „обличането" на двете статуи на партизанина и партизанката като Пижо и енда са се включили между 7 и 8 души, като това им е отнело близо 4 часа. Това е поредната подобна акция в София, предаде Дарик.

Вижте снимки >>>

Акцията е проведена в нощта срещу 1-ви март от Destructive Creation.

Избрали са този паметник, за да напомнят отново, че мартеницата е може би най-българският символ и с превръщането на партизанина и партизанката в Пижо и Пенда искат да кажат, че трябва да мислим повече за българското, отколкото да се кланяме на чужди идоли.

Това не е първа нелегална акция на Destructive Creation. Групата има участия в изографисването на паметника пред централата на БСП в София, лъвовете пред Съдебната палата в столицата, паметника на Альоша в Пловдив и други, пише "Медиапул".

Най-често на преобразявания е подлаган Паметникът на Съветската армия.

На 23 февруари Паметникът на Съветската армия в столицата осъмна боядисан. На монумента бе нарисувано украинското знаме, а един от съветските войни бе боядисан с цветовете на същия флаг. Това бе поредният акт срещу скулптурната композиция в центъра на София и бе извършен в деня, в който в Русия се честваше Денят на защитника на отечеството, еквивалент на българския Ден на храбростта (6 май). Вижте снимки и повече информация тук >>>

Преди време фигурите на Паметника на Съветската армия бяха боядисани като герои от американски комикси, а след това върху главите на войниците и партизаните бяха поставени качулки като тези на певиците от групата Пуси Райът.