Мъртъв делфин, изхвърлен от морето преди два дни край Шабла, днес ще бъде преместен от служители на общината.

Мъртвото животно изплувало в част от защитена територия. Забелязала го туристка, която подала сигнал до три институции - на спешния телефон 112, в Регионалните инспекции по околната среда и водите във Варна и Бургас и до Агенцията по рибарство и аквакултури. 

Въпреки това по думите ѝ пред bTV до момента никой не е направил нищо. Според жената на плажа има семейства, животни, домашни любимци. Гледката, както и миризмата, са много неприятни и се създава опасност от зарази, тревожат се посетители. 

На място са били изпратени инспектори от РИОСВ-Варна за проверка. При огледа установили "мъртъв обикновен делфин в силно напреднала фаза на разлагане. Вероятно става дума за случаен улов в рибарска мрежа". В областта на опашната перка е омотано въже - вероятно част от рибарска мрежа, в която се е оплел бозайникът. По тялото на намерения екземпляр не са установени следи от умишлено умъртвяване. 

От МОСВ обясняват, че като защитен вид мъртвият делфин може да бъде преместен само от органи с издадено разрешително от ведомството. Община Шабла имала такова разрешително и днес ще премести делфина. 

Според данните от началото на годината само на Северното Черноморие са установени 19 мъртви делфина.