Трети труп на крава изплува на родното крайбрежие. След като на 6 юни стана ясно, че в залива на плаж "Корал" в Община Царево е изплувало мъртво животно, дни по-късно същото се случи край скалите в местността Червенка в Черноморец, съобщи Нова телевизия.

Рано тази сутрин в местност Таласакра багер влезе на труднодостъпния скалист бряг, за да премахне третия труп. Не е ясно дали животните са загинали при бедствието в "Нова Каховка" в Украйна, но от Областната дирекция на БАБХ уточниха, че всички мъртви крави са без ушни марки, каквито има добитъкът, отглеждан в ЕС.

"Не мога да кажа откъде идват. За първи път чувам тази версия за Украйна. Според мен най-логичното е да идват от някой кораб в морето", обясни кметът на Черноморец Росен Деспотов.

Към този момент паника или напрежение сред жителите на населените места или летовници няма. От "Морска администрация" подчертават, че към този момент няма данни за авария в кораб, превозващ контейнери с живи животни или за плуващи животни в морето.

"Предстои дезинфекция на плажната ивица и да се надяваме че това ще е последното животно, което попада на нашите брегове", обясни Зорница Димитрова от отдел "Екология", община Созопол.

През лятото на 2019 година на плажа в Обзор туристи се натъкнаха на четири мъртви крави. Тогава властите обясниха, че вероятно са паднали от товарен кораб, превозващ добитък в Черно море. Те също бяха без ушна марка, каквото е изискването в ЕС.