Имаме нужда от иновации, за да могат решенията на предизвикателства, като цифровия или зеления преход, да носят полза за всеки един в ежедневието. За това трябват подготвени хора с необходимите знания и умения, посочи еврокомисарят за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел.

В Деня на Европа, в София се организира граждански диалог с Габриел, на тема "Образование и иновации - взаимодействия и предизвикателства". Целта е да се обсъдят предизвикателствата и възможностите пред България в сферата на иновациите и образованието, както и ключовите европейски инициативи и програми. Заедно с комисар Габриел в дискусията участват ректорът на Техническия университет в София проф. дн инж. Иван Кралов, кметът на Габрово Таня Христова и изпълнителният директор на "Джуниър Ачийвмънт България" Милена Стойчева.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

В срещата се включиха директори на училища, ректори на университети, представители на бизнеса и различни асоциации в България, студенти и ученици от цялата страна. Във фокуса на дискусията са темите иновации, образование, предприемачество и регионални иновационни екосистеми. Събитието се излъчва на живо по БНТ 2 и в страницата във Фейсбук на Представителството на Европейската комисия в София.

Еврокомисар Габриел отбеляза още, че темата на дискусията е много близка на сърцето ѝ, защото според нея дава възможности. Без образование няма иновации; без иновации не можем да отговорим на големите предизвикателства, пред които сме изправени, независимо дали те са свързани с цифровия или със зеления преход, защото имаме нужда от иновации, за да могат решенията на тези предизвикателства да носят полза за всеки един в ежедневието. За всички ни е ясно, че за това трябват подготвени хора с необходимите знания и умения. За това за мен ключовата дума днес е възможности, посочи тя.

Снимка: БТА

Образованието и иновациите в своето взаимодействие дават възможности за всеки - за гражданите, за регионите, за икономиката, за нас като общество, за нас като страната България, за нас като континента Европа, каза Габриел. Тя открои три аспекта на взаимодействието, които са възможности и предизвикателства - училищата и университетите да бъдат част от иновационната екосистема; да се вземе предвид регионалното и местно измерение; необходимостта от целенасочени инвестиции и диалог.

По думите ѝ е много важно да се направи така, че училищата и университетите да бъдат част от иновационната екосистема - те да са тези, които в опита си и в общуването с иноваторите, компаниите да създават решения. Тя отбеляза, че от тази година започват работа по две нови програми - "Иноватори в училище" и за създаване на инкубатори в университетите. Еврокомисар Габриел посочи, че младите хора в общуването, в обмяната на опит с тези, които всеки ден се сблъскват с проблемите, свързани с иновациите - стартъпите, могат да се научат, да развият своето любопитство и творческо мислене, да научат повече за предизвикателствата, които са истински, от реалния свят. Имаме нужда да работим за по-тясно взаимодействие между университетите и бизнеса, каза още Мария Габриел като причина за създаването на новата програма за създаване на инкубатори в университетите.

Изпълнителният директор на „Джуниър Ачийвмънт България“ Милена Стойчева (вляво) и Мария Габриел.

Снимка: БТА

Според нея, когато говорим за иновации, предизвикателството е да идентифицираме кои са силните ни страни, в кое можем много бързо да дръпнем напред. Тя спомена регионалните иновационни долини. Поставили сме си голямата цел в Европа да има 100 регионални иновационни долини и в тях образованието и иновациите да са мотора за развитието и за даването на решения, каза още европейския комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж.

Изпълнителният директор на „Джуниър Ачийвмънт България“ Милена Стойчева (вляво)

Снимка: БТА

По отношение на инвестициите, тя отбеляза тези в Плана за възстановяване, както и тези, свързани с възможностите, които дават Европейският институт за иновации и технологии, програмата "Еразъм+" и програмата "Хоризонт Европа".

Искрено вярвам, че решенията трябва да бъдат съвместно създавани и след това съвместно прилагани, каза още Габриел. Радвам се, че днес имаме възможност заедно да очертаем предизвикателствата, но и заедно да ги превърнем във възможности, посочи българският еврокомисар.

Ректорът на Технически университет – София проф. дн инж. Иван Кралов

Снимка: БТА