Доскорошният служебен министър на външните работи официално е постоянен представител на България в НАТО, като от МВнР съобщиха, че вече е връчил акредитивните си писма на генералния секретар на Aлианса Йенс Столтенберг. 

В разговор след церемонията посланик Милков е откроил сложните предизвикателства, пред които е изправен Северноатлантическият съюз. Той е заявил, че съюзниците следва да работят за засилване на единството и за увеличаване на способностите за отбрана. 

Повече от всеки друг път ЕС и НАТО постигат синергия, за което доказателство е и съвпадението и взаимното допълване на стратегическите документи на двете организации - новата Стратегическа концепция и Стратегическия компас, добави той.

Със свое решение от 31 март т.г. служебното правителство предложи на държавния глава да издаде указ, с който да назначи Николай Милков за постоянен представител на България в Северноатлантическия съвет към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), със седалище в Брюксел, Белгия. Милков зае поста след указ на президента Румен Радев, издаден на 27 април.

В края на април Николай Милков заяви готовност да замине като представител на страната ни в НАТО в рамките на седмица, след като президентът вземе решение за това. Преди това Милков заемаше поста служебен министър на външните работи и бе освободен от длъжност с президентски указ на 3 май. След него поста зае Иван Кондов, който е дългогодишен служител на различни позиции в МВнР.