Предложението на БНТ е ясно и то не включва екипа на г-жа Фандъкова. Нека ГЕРБ бъдат коректни и да кажат, Мая Манолова не приема условията на ГЕРБ. Да, не приемам условията нито на ГЕРБ, нито на г-жа Фандъкова, нито на нейния екип. Това каза независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова във връзка с твърденията на ГЕРБ, че тя е отказала дебата в БНТ.

"ГЕРБ продължава с лъжите. ГЕРБ лъже. Имаме покана за дебат, организиран от БНТ, който сме приели, но щабът на г-жа Фандъкова, екипът на г-жа Фандъкова, искат да управляват и медиите, искат да им наложат техните правила, искат да диктуват условията и в медиите", каза Манолова.

Според нея от щаба на ГЕРБ "натискат и медиите, като се опитват да им извият ръцете като им наложат техните правила".

"Това е ГЕРБ, това е щабът на ГЕРБ. Това е начинът, по който организират тази кампания", обяви Манолова.

Тя коментира, че за нея важни и пред скоби са гражданите. "Затова приех дебата, организиран от "Спаси София", който г-жа Фандъкова отказа и се скри. Може би, защото я е страх, че първо ще я попитам иска ли да се домогне до следващия кметски мандат с контролиран и купен вот", обяви тя.

Относно твърденията на Бойко Борисов, че той е я направил омбудсман, Манолова каза, че Борисов си приписва свръхестествени възможности. "Очаквам, след като ме направи омбудсман, сега да ме направи и кмет, но не с купен и контролиран вот", коментира тя.

Манолова каза, че е заявила своята принципна подкрепа за другите кандидати на промяната - г-н Игнатов и г-н Бонев - още в началото на кампанията. Тя уточни, че държи на думата си и призова всички, които са я подкрепили на първи тур, да гласуват на балотажа за кандидатите на "Демократична България", за независимите кандидати и за кандидатите на БСП срещу ГЕРБ.

По думите й две трети от гласувалите граждани са гласували "протестно". "Аз съм на страната на тези две трети, които гласуваха за промяна на модела", посочи Манолова. "Съгласна съм, че съм само средство - инструмент на промяната в неделя, ако гражданите пожелаят", коментира още тя.

Относно разликата от близо 10 процента, при обработени сто процента от изборните протоколи, Мая Манолова каза: "Разликата между мен и г-жа Фандъкова е 8,5 процента. Това са 38 хиляди гласа, които в София от един милион и петстотин хиляди, са абсолютно преодолима преднина, ако столичани излязат и гласуват в неделя, доволните усмивки на г-н Борисов и на щаба на ГЕРБ, ще бъдат изтрити".

Всеки истински глас убива един купен глас. Това е моето послание, хора излезте и гласувайте, това е глас за бъдещето, свободата и демокрацията, каза Манолова.

Манолова заяви в началото на пресконференцията, че в момента цялото статукво е впрегнало ресурса си, за да запази властта и е мобилизиран целият подземен свят. Минчо Спасов, който е в Инициативния комитет, подкрепил Манолова, заяви че ще сезира главния прокурор за купен вот в ромските квартали на столицата.

Манолова каза, че събраните дарения до момента са 150 хил.лв. от 168 дарители и информацията за тях е достъпна на сайта й.