Омбудсманът и екипът й подготвят проект на закон за съсловните организации на медицинските специалисти. На 15 август ще бъде организирано обсъждане на проекта, каза омбудсманът Мая Манолова, която подкрепи протестиращи медицински сестри. Медицинските сестри протестираха срещу уволнението на колегата им Мая Илиева от болница "Токуда".

Очевидно е, че министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не спази обещанието си през април да представи проект на такъв закон, каза още Манолова.

Илиева беше уволнена заради смелостта си и достойното си поведение, тя преди 6 месеца застана начело на протестите с искания в полза на пациентите и на медицинските сестри, каза още Манолова пред протестиращите. Властта призна основателните й искания и обеща начална заплата от 960 лв., но излъга, допълни Манолова. По думите й след като протестите са утихнали, Илиева беше уволнена.

Снемането на имунитета на Илиева като синдикален лидер, без да са поискани нейните обяснения, Манолова окачестви като обединение между властта и синдикатите, което е срещу интересите и на пациентите.

Снимка: БТА

Манолова подчерта, че е имало опити за оказване на натиск над протестиращи медицински сестри и в други градове в страната. Вие сте 30 хиляди "Мая Илиева", а аз съм с вас и ще се преборим за справедливост, допълни още Манолова.

Медицински сестри протестират срещу дисциплинарното уволнение на колегата си Мая Илиева, която беше медицинска сестра в болница "Токуда". Протестиращите са пред бариерите на паркинга на лечебното заведение, тъй като територията пред болницата е частна собственост и протестът не е разрешен, обясни медицинската сестра Елена Донева.

Снимка: БТА

Протестиращите изразиха тревогата си и от това, че имунитетът на Мая Илиева като синдикален лидер е бил свален без тя да бъде изслушана и без възможност за защита, което според тях показвало, че не могат да очакват защита от КНСБ. Предстои създаването на синдикална организация на съсловието.

Снимка: БТА

Илиева има 12 години стаж в реанимацията в болница "Токуда", обучила е сестри в нея, никога не би застрашила живота на пациент с действие или бездействие, както е описано в заповедта й за уволнение, подчерта Донева. По думите й един от основните проблеми на съсловието е работата на осемчасови смени вместо на седемчасови, работата на две места и ниското възнаграждение.

Планират се протести и в други градове в страната, а на 10 септември се очаква национален протест, каза още Донева.