Най-добрият начин да почетем паметта на Гоце Делчев е да следваме заветите му, каза пред журналисти по време на честванията във връзка със 151-годишнината от рождението на революционера кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Гоце Делчев е казал как разбира света: като поле за културно съревнование между народите, така че се радвам, че днес всичко мина толкова спокойно, тържествено и в сърцата си усетихме този дух, от който имахме нужда, каза още Стоянов.

Върху постамента на деветметровият ансамбъл, включващ паметника на Гоце Делчев в цял ръст в Благоевград, са увековечени думите на революционера "Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите". Днес, пред героизма и делото на Гоце Делчев пред паметника, който преплита смелостта, саможертвата и идеите на революционера, се поклониха общественици, представители на централната и местна власт и граждани.

В ритуала по поднасяне на венци и цветя участва представителна рота към 3-то Бригадно командване в Благоевград, а знакови моменти от живота на българския революционер припомни организаторът към отдел "Култура" в общинската администрация Ивана Дякова.

Венци и цветя пред паметника на Гоце Делчев положиха кметът на града Илко Стоянов, председателят на местния общински съвет Радослав Тасков, областният управител Стоян Христов, както и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Шушков, евродепутатът Ангел Джамбазки, представители на Областната дирекция на МВР в Благоевград, на културни институции, на политически партии.

Гоце Делчев записва името си в историята като една най-значимите фигури в борбата за освобождението на българските земи, оставени под турско робство и след 1878 г., бе припомнено днес на тържественото отбелязване на годишнината от рождението му. Ритуалът завърши с химна на Република България, изпълнен от Биг Бенд - Благоевград.

Мемориалът на Делчевия род в двора на храм „Въведение Богородично“ в Благоевград

Снимка: БТА

Мемориалът на Делчевия род в двора на храм "Въведение Богородично" в Благоевград е посветен на рода на българския революционер Гоце Делчев, чиято 151 - годишнина от реждението отбелязваме днес. През 1990 г. в Мемориала на Делчевия род тържествено са положени костите на бащата на Гоце Делчев - Никола Делчев. Седемдесет години след смъртта на Никола Делчев неговите кости са пренесени от градските гробища, където той е бил погребан през март 1920 г. и положени в мемориала.