Ако властите в Република Северна Македония са честни, ще сложат като първа точка в дневния ред на заседанието на парламента предложените от опозицията изменения на Закона за сдруженията и фондациите, смята заместник-председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Александър Николоски.

В интервю за телевизия Сител Николоски, цитиран от БТА, заяви, че от ВМРО-ДПМНЕ предлагат закон, "който ще попречи спорни имена да бъдат имена на сдружения на македонски граждани, както на това и да се злоупотребява с правото на гражданите да се сдружават", като това ще се отнася и за вече регистрираните сдружения.

Николоски поздрави Комисията за превенция и защита от дискриминация, която обяви, че сдружението "Иван Михайлов" в Битоля дискриминира гражданите в страната на национална и етническа основа, но допълни, че според него и в рамките на този закон има нещо, което властта не прави, а то е по отношение на това как се финансират тези клубове.

"Тези клубове не се финансират с от членовете си, нито директно от българската държава, чрез програма за подпомагане на националните малцинства. Те се финансират от фондация, която е собственост на изключително богат човек от България, чийто бизнес е в сферата на медицината, който дойде и в Охрид ( на откриването на клуб "Цар Борис Трети"). Ключовият въпрос е какво прави Агенцията за разузнаване, Агенцията за национална сигурност и финансовото разузнаване и защо не правят това, което е техен ангажимент - защита на конституционния и правния ред на страната. А по-голямо падение от тези териториални, езикови, културни претенции и съживяване на фашизма, не знам какво би могло да бъде", каза Николоски, според когото д-р Милен Врабевски "не може да финансира такива сдружения, защото това е нелегално и защото директно посяга на основите на държавата".

Според Николоски реакциите в България на канонизирането на Кирил Пейчинович за светец под името Св. Кирил Лешочки е доказателство за това, че "покрай Пейчинович искат да си присвоят и останалите възрожденци, а той е от онези, които поставиха основите на македонската държавност".

В такива условия не може да има евроинтеграция, повтори тезата на опозицията Николоски.