Медици от университета на Питсбърг доказаха, че с магнитна физиотерапия могат изкуствено да генерират импулси, които преминават от кората на главния мозък до нервните окончания на периферната нервна система и възстановяват способността на човек да управлява парализираните си крайници, пише БТА.

В серия от клинични изпитания са участвали 33-ма доброволци, частично парализирани след травма на гръбначния стълб, като при 19 от тях са били повредени шийните прешлени. След индивидуална диагностика на всеки болен е била назначена транскраниална магнитна стимулация (въздействие с променливо магнитно поле с ниска честота). На всеки 10 секунди серия от 100 магнитни импулса са били насочвани към периферните нерви на парализираната ръка в областта на китката и към зоната от кората на главния мозък, която отговаря за двигателната активност на този крайник. Цялата процедура е продължавала 20 минути.

Изследователите са направили извода, че най-важното е правилно да бъде изчислена честотата на въздействие. Оптималният ефект е бил постиган, когато импулсът, предаван чрез кората на главния мозък, е постъпвал към гръбначния мозък с 1-2 милисекунди по-рано, отколкото импулсите от периферните нерви на китката. В тези случаи способността за пренос на гръбначния мозък се е възстановявала и се е запазвала максимално дълго - най-много около 80 минути. През цялото това време човекът е запазвал умението да движи парализирания си крайник.

Според авторите на статията ефективността на процедурата може да се увеличи, като се експериментира с продължителността на магнитното въздействие или се комбинира с други видове възстановителна терапия.

Методът може да бъде включен в рехабилитационните програми на хора с тежки травми на гръбначния стълб.