Една от големите индиректни ползи от председателството ни на Съвета на ЕС е, че променихме имиджа и познаването на България, заяви министър Лиляна Павлова на дискусия "Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 - резултатите" в НДК, цитирана от БТА.

Тя отчете, че 284 събития са се провели в София, а 35 хиляди делегати са дошли при очаквани около 20 хиляди. Според нея гостите у нас са ни преоткривали с всяко следващо идване в различен аспект - и като туризъм, и като бизнес, и като политически партньор.

Освен темите и приоритетите, които подбрахме, за мен е важното, че в много случаи виждахме единството, коментира още Павлова. Тя отбеляза, че ако сме единни и сме заедно, ще сме по-силни. Вярвам, че девизът на българското председателство беше адекватен и релевантен на случващото се, посочи министърът.

Програмата и приоритетите на самото председателство бяха достатъчно гъвкави и дадоха възможност да сме адекватни и напълно в крак с действителността и проблемите на деня, смята още Павлова.

"Бъдеще", "единство" и "успех" - това са трите основни послания, които лидерите на ЕС оставиха върху масата, на която се проведе неформалната им вечеря на 16 май. А днес, написаното от тях върху модерните иновативни плоскости, от които бе изградена масата, може да види всеки в Националната галерия-Двореца", заяви министър Лиляна Павлова при откриването на нестандартната и запомняща се изложба.

"Като прекрасен завършек на нашето ротационно председателство искахме да оставим за поколенията символична изложба, с която предаваме много силно послание. Послание, което да остане в историята с това, че България не само събра в столицата си всички европейски лидери в тази година на предизвикателства, в този важен момент, в който се намира светът, но и лидерите препотвърдиха в София слогана на Българското председателство - "Съединението прави силата", посочи още министър Павлова при откриването на изложбата.

Тя добави, че всеки от лидерите на ЕС го е направил по различен начин - едни с думи на български, други с послание, пречупено през тяхната призма. Всички те обаче призоваха за единство, единение и обединение в името на бъдещето на Европа.

"За нас беше изключителна чест лидери на ЕС като канцлера Ангела Меркел да оставят своето послание на български език - с кирилицата, която сме дали на света. Днес повече от 300 милиони души четат и пишат на нея", каза още министър Павлова.

"Пожелаваме Европа да бъде единна, силна, със стабилно и сигурно бъдеще, за каквото работи Българското председателство във всеки един ден от началото на годината", каза министър Павлова.

Всеки столичанин и гост на София, който отиде в Националната галерия, ще може да види как собственоръчно френският президент Еманюел Макрон написа върху масата на неформалната вечеря - "И продължаваме! Благодаря на България!".

"За успеха ни" - е посланието, оставено от премиера на България Бойко Борисов, а колегата му - министър-председателят на Полша Матеуш Моравецки подчерта, че "Чрез интеграцията на Европа създаваме по-добро бъдеще за следващите поколения - споделени ценности, общи цели, обединена Европа!".

Най-голямата гордост на председателството е пробивът в социалната сфера, за командироването на работниците и единното заплащане. Това каза министърът за Българското председателство Лиляна Павлова. "Никой не го очакваше от нас, това беше голямо постижение. Завършихме 9 от общо 13 досиета, които ни бяха предадени от Естонското председателство. Това е много сериозен успех. По някои от тях повече от 2 години нямаше съгласие", посочи Павлова.

"Бяхме заклеймени като корумпирана и бедна държава. Медиите обаче ни преоткриваха с всяко следващо идване, каза още Лиляна Павлова. - Повечето медии бяха планирали да дойдат веднъж и да ни отразяват онлайн. Повечето от тях се върнаха не два пъти, а шест пъти. Да отразяват заседанията от първо лице, видяха различна България. Девизът на Председателството беше точно на място, адекватен и релевантен на всичко, което се случва. Приоритетите бяха достатъчно гъвкави, дадоха възможност да сме напълно в крак с действителността и проблемите на деня. Да не изоставаме от дневния ред".

"Убедена съм, че по този начин още веднъж ще ви направим съпричастни с първото Българско ротационно председателство", завърши министър Павлова.