Вярвам, че лидерите на Западните Балкани си тръгнаха от София окуражени и с надежда. Те дойдоха с много ясна и точна перспектива какво трябва да очакват и какво не могат да очакват. Това каза в предаването "Тази събота" по bTV министърът за българското европредседателство Лиляна Павлова след срещата ЕС - Западни Балкани.

"Ние бяхме изключително честни и не им дадохме нито за момент фалшиво очакване или фалшиво обещание. Това не беше Среща на върха на тема "Разширяване", а на тема "Европейска перспектива" и те я получиха ясно, категорично и безапелационно", подчерта Павлова.

Според нея срещата е завършила много позитивно, с ясни и конкретни ангажименти. "Европа и европейските лидери си тръгнаха от България по-обединени и с добра перспектива", убедена е Павлова.

Разходката на Ангела Меркел, Тереза Мей и Еманюел Макрон по Моста на влюбените в София беше знак за Европа и за света, че независимо от брекзит, Европа остава единна. "Тогава, когато трябва да сме единни, независимо от брекзит и трудностите, пред които минаваме, можем да сме диалогични и да сме заедно", изтъкна Павлова.

А буквално до малките часове на нощта премиерът Бойко Борисов преговаряше с Ангела Меркел и Еманюел Макрон в защита на българските превозвачи. "Това също за мен е знак в подкрепа на това, че България умее да защитава интересите на българските граждани", посочи Павлова.

По думите ѝ атмосферата е била искрена и конструктивна. "Да, може би си казахме някои неща "право куме в очи", но имаше нужда да си кажем нещата искрено и директно, а не да се лъжем. Срещата беше колкото искрена, толкова и прагматична, толкова и ясно полагаща накъде вървим. Аз съм по-голям оптимист съм, отколкото бях, преди да започне срещата", обобщи Лиляна Павлова.

"Ако Република Македония и Гърция довършат този огромен пробив, който направиха в София за името, и Република Македония влезе в НАТО, защо не две, а три държави през 2025 г. да не са следващите членки на ЕС", посочи министърът за българското европредседателство.

Тя потвърди, че едно от обсъжданите имена е Илинденска Македония, но не е единственото.

"И Ципрас, и Заев казаха, че има поредица от имена на масата, но не пожелаха да ги споделят. Дори на самото заседание, попитани директно, помолиха да им дадем време да ги съгласуват", отбеляза Павлова.