Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на регионалното развитие и благоустройството по повод на разпространена в медиите информация за строителството на лифт на територии изключителна държавна собственост в Национален парк "Пирин" от фирма, която според сигнала няма вещно право.

За извършването им има решение на МОСВ, че не е необходима оценка за въздействие върху околната среда и оценка за съвместимост според изискванията на екологичното законодателство, пише в съобщението, цитирано от БТА.

Направена от Дирекцията за национален строителен контрол служебна проверка е установила съответствие с плана за управление на парк "Пирин" и действащия териториален устройствен план.

Разрешението за строеж не е документ за собственост и не поражда вещно право, уточняват от министерството.

Със заповед на община Банско от 2 август е променен титулярят по разрешението за строеж за обекта, като в него е вписана само "Маренго трейдинг" ЕООД. Тази заповед не подлежи на служебна проверка от ДНСК, добавят от МРРБ.

По-рано беше съобщено, че МОСВ няма да разреши изсичането на дървета в Пирин заради лифт "Тодорка", преди приключване на прокурорските проверки. Информацията беше по повод съобщение на екокоалицията "За да остане природа в България".

Според екоактивистите с бързи темпове започва строителството на нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт "Тодорка" от офшорната фирма "Маренго трейдинг".

Те припомниха, че проектът за нов 6-седалков лифт под връх Тодорка беше спрян през 2011 г. от предишното правителство на Бойко Борисов, защото нарушава концесионния договор за ски зона Банско и плана за управление на Национален парк "Пирин".

През 2014 г. обаче, в края на своя мандат, правителството на Пламен Орешарски разреши на "Маренго трейдинг" да строи, с което офшорната фирма получи безсрочно право на строеж в рамките на концесията на "Юлен" и на територия - изключителна държавна собственост, какъвто е Национален парк "Пирин", твърдят природозащитниците.