Решението на общинския съвет в Стара Загора да промени турско-арабските имена на над 800 местностни накара патриотично настроени политици да поискат същото и във Варна. Сред тях е лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който припомни, че подобно решение беше взето във Варна още през 2013 година. По думите му обаче тогавашният турски посланик оказал брутален натиск върху кмета на града и решението е било върнато.

"Става дума за елементарна историческа справедливост. В момента само в кадастъра трябва да се сменят имената. Първият подобен случай беше в Бургас през 2009 г. За 9 години имаме 3 общини, в които се е случило. Това е съвсем нормален процес", обясни Костадинов пред Bulgaria ON AIR.

На противоположно мнение е адвокат Николай Хаджигенов, който определи тези акции в Стара Загора и в Шумен, където общински съветник от "Атака" предлага същото, като нов Възродителен процес.

"Всички патриоти използват такива моменти и вместо да гледаме АЕЦ "Белене", казуса "Иванчева", корупцията в държавата, ние сменяме имената, настройваме хората едни срещу други. С нетърпение очаквам момента, в който ще останат само истински българи в тази скапана държава. Какво ще правят тогава освен да си извадят очите един на друг", коментира юристът.

Тезата на Хаджигенов не се хареса от лидера на партия "Възраждане", който контрира:

"Кое точно ви е българско, не се държите като българин! Не защитавате българския национален интерес!

"Гражданството ми е българско", отвърна Хаджигенов и добави, че защитава българското повече от събеседника си.

"Ако оставим целия този процес да свърши, те ще изтрепят всички, които не са истински българи. Ще се вдигнат високи стени и ще останат сами", завърши Хаджигенов.