Проф. Евгения Иванова е преподавател по политически науки и етнология в Нов български университет. От години се занимава специално с мюсюлмански малцина и е автор на много изследвания по темата. Работи и в областта на балканистичните изследвания, нации, национализъм и национална памет. Доктор на науките за културата. Участвала е в международни проекти: 2011: "Нагласи на мюсюлманите в България", 2010: "Топоси на историческата памет". Носител е на наградата "Роман на годината", 2008 г., за "Фото Стоянович".

- Проф. Иванова, нормална ли е според Вас смяната на турските имена на над 800 местности в Старозагорско, срещу която остро се обявиха от ДПС и дори сравниха решението на Общинския съвет с Възродителния процес?

- Много е сложно да се диференцира кое е нормално, защото едната гледна точка - на тези, които са извършили този акт, е, че всичко трябва да е на български. Другата гледна точка - на мюсюлманите е - докога ще ни провеждат възродителни процеси. Защото факт е, че всички такива процеси, имам предвид не само широкоизвестния от 80-те години, но още от 1912 година, когато започва смяна на имената на помаците, всички тези процеси са предшествани от смяна на топонимията. И аз съвсем доскоро бях напълно убедена, че заплахите от нов Възродителен процес, размахвани по политически причини от ДПС, са само инструмент за консолидиране на този електорат - колкото повече плашиш едни хора, толкова повече ги привързваш към единствения, който се привижда като спасител - в случая ДПС. Сега вече няма как да убедя хората, с които разговарям на терен - моите информатори в турската общност, в помашката общност, въобще мюсюлманите - няма как да ги убедя, че това е невъзможно. Съвсем до скоро непрекъснато им обяснявах, че живеем в друго време, че сме дори на друга географска ширина, бидейки в Европейски съюз, сега вече как да ги убедя?

- Тоест, Вие смятате, че наистина в тази акция има елементи на възродителен процес?

- Да, има. Даже ще цитирам пример - авторите твърдят, че всички топоними са преведени - бунарът е станал кладенец, дерето - дол, баирът - рид. Но има едно име, което е цитирано в медиите, може да има и други - как Ахмед баир става Антонов рид. Антон не е превод на Ахмед, това е собствено име и именно това е свидетелство за наистина възродителен процес. Аз продължавам да съм сигурна, че няма да се стигне до личните имена, но как да убедя тези хора? Единствените, които ще спечелят от тази напомпана, доста глупашка акция, са ДПС. Те вече печелят, консолидират електората и казват - ето, казвахме ли ви ние, че ще има нов Възродителен процес, ето ви го. Смятам, че тази акция е безсмислена и освен това вредна, защото хората отново ще бъдат тласнати в една стара травма, която всички искаме да е отминала.

- Това някакъв криворазбран патриотизъм ли е?

- Това е напомпване на електората от другата страна - вижте колко сме добри, колко сме патриоти, колко сме българи, сменихме най-сетне гадните турски имена... Понеже всичката Мара втасала в България, всичко ни е страшно наред и сега се обърнахме към имената, които ни пречат.

- Мислите ли, че дори патриотично настроени българи ще спрат да наричат тези местности със старите им имена, които знаят от деца, и ще започнат да използват новите, някои от които звучат дори странно?

- Съмнявам се, съмнявам се... На всичкото отгоре, подобна смяна на топонимията, която е най-мащабна на общодържавно ниво през 1934 година, създава такъв чудовищен административен хаос, че дълги години се пишат първо новите имена и отзад се изписват в скоби старите, за да може да работи пощата например.

- Допускате, че и сега ще има такива неуредици?

- Ами да, няма как да няма... А и може ли аз да ви продам Ахмед баир, а вие да си купите Антонов рид?

 - Вече се чуха коментари, че по тази логика имената си трябва да сменят и патриотите политици - Красимир Каракачанов, Ангел Джамбазки...

- Това понеже не е моя идея - прочетох го от Лютви Местан, затова не го повтарям. Но да, по тази логика трябва да се преименуват и Джамбазки, и Каракачанов, и мнозина други. Може би и Стара Загора трябва да преименуват, макар че това не е турско име, но е ново, и да върнат първото - Берое.

- Какво бихте посъветвали политиците в тази ситуация?

- Аз не обичам да давам съвети, защото после стават виновни, тези, които са ги дали. Но ако непременно държите да го направя - да спрат с това безумие, да си върнат тихомълком старите имена и да не продължават, защото те сега много патриотично искат техният почин да стане национален и бъркотията да бъде пълна...

- Даже името на връх Мусала искаха да сменят, Волен Сидеров предлагаше това още преди години...

- Мусала, Кърджали трябва да се преименува... И за Ахтопол се сещам, идва от Агатопол - но то е гръцко, за гръцките не знам дали са се сетили, едва ли. Така че критерият е очеваден и пак повтарям - от този критерий ще спечели ДПС.

- Говори ли ли сте в последните дни с представители на мюсюлманската общност, как възприемат те всичко това?

 - Естествено, че съм говорила, възмущават се, разбират се. И пак казвам - аргументите ми, че няма как да има Възродителен процес вече не убеждават никого, след тези изстъпления...

 

Защитата на Патриотите

"Българският етнически модел не е измислен от г-н Доган, нито от ДПС, нито от други хора. Българският етнически модел беше създаден от българския народ след освобождението и ако това не е вярно, в България няма да има турци. А то има и то твърде много. Колегите от ДПС като искат заедност, нека тя да бъде по българския закон. Това е българска земя, ние сме българска нация и при нас има диаспори на различни етноси. За да живеем мирно, трябва да живеем по българския закон. Като говорим за демокрация, което значи народовластие, нека да се подчиним на това, което иска мнозинството от тази нация", заяви вчера проф. Станислав Станилов ("Атака") от парламентарната група на "Обединени патриоти" по време на дебатите в парламента.