Лични лекари от София се сбиха с охраната на столичната РЗИ. До напрежението вчера се е стигнало след дълго чакане на опашки за ваксини и заради липса на организация от страна на джипитата, казват от Здравната инспекция. Наложило се да бъде извикана полиция, която да потуши напрежението.

"Извинете, ако обичате, заради Вас стана не скандал, а бой! Слезте оттам, ако обичате!", се чува на видео, а от кадрите се вижда как няколко души се дърпат един друг. Част от медиците са с хладилни чанти в ръце.

"Такова поведение не подобава на нито един лекар или медицинско лице! РЗИ има правомощия единствено да информира, чрез подадените до нас e-mail адреси, личните лекари на територията на град София, че има налични ваксини и кога - дата и час, РЗИ ще има готовност за раздаването им, което и правим винаги", заявиха от РЗИ.

"Многократно директорът на СРЗИ д-р Пенчев разговаря със съсловната организация и столичната ѝ структура за създаването на организация, но за съжаление до този момент няма такава. Напрежението пред сградата на СРЗИ създава сериозни проблеми за работата на структурата. Друг много сериозен проблем се явява и порочната практика един лекар да взима ваксини и за други ОПЛ, което забавя процеса", се казва още в официална позиция от РЗИ.

 

Преди дни здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов заяви, че е дал указания на Здравната инспекция в София да изготви график, по-който общопрактикуващите лекари да идват за ваксини, за да не се получават опашки. Това обаче изглежда не е осъществено. Днес пред Здравната инспекция за ваксини не се е явил нито един личен лекар, добавиха от СРЗИ.

 А от Сдружението на общопрактитуавище лекари публикуваха снимки видеа от вчерашния сблъсък, които можете да видите ТУК>>