По думите на Атанасова редът вероятно ще бъде чрез споразумение между Агенцията за социално подпомагане и НЗОК чрез държавния бюджет - трансфер към Здравната каса и осигуряване на целеви средства за покриването на разходите по медикаментите, отпускани за ветераните съгласно утвърдения от здравния министър списък, предаде БТА.

"Смятаме, че по този начин трайно ще решим проблема и то в рамките на много кратък срок - докато подготвим нормативните промени, може би в порядъка на две седмици, вече ще бъде факт", каза още Атанасова.
Тя обясни и механизма - ветераните ще се снабдяват с лекарствени продукти от аптеката, тя ще се отчита на НЗОК, а касата ще получава финансиране от Агенцията за социално подпомагане с целеви средства от държавния бюджет.

По думите на министъра тепърва ще се решават проблемите, които възникват при снабдяването с лекарства на военноинвалидите и военнопострадалите - "може би пак по същия начин, но това ще се дискутира на следващи срещи".
Десислава Атанасова благодари на президента за бързата реакция и на институциите, намерили по думите й доброто решение на проблема.

Вероятно в края на септември ще е ясно дали ще има намаляване на ДДС върху лекарствата или не, съобщи още министърът на здравеопазването, цитирана от "Фокус".
"В момента се правят различни разчети вследствие подготовката на бюджетната процедура за Бюджет 2013 г. Oще не е ясно дали ще има намаление, дали държавният бюджет може да си позволи още една диференцирана ставка на ДДС или не. И това ще стане ясно може би, когато започнaт бюджетните процедури в края на септември", уточни Атанасова.