Малката Ивалина страда от много рядко автоимунно заболяване, което дори няма име, а в света са описани само още 6 случая. При това заболяване антитела, произведени от имунната система на момиченцето атакуват панкреаса, щитовидната жлеза и мозъка, и детето страда от тежка форма на диабет и епилепсия.

В борбата за живота на Ивалина се включват лекари от четири столични болници. Детето е имало по 300 епилептични припадъка на ден, които след усилията на лекарите са намалели до 30. За да продължи лечението на момиченцето обаче, лекарите имат нужда от подкрепа - регламент, финансиране и силна помощ от кръводарители.

"Дори с комбинация на 4-5 антиконвулсивни медикамента в сериозни дози нямаше повлияване на пристъпите, което наложи да се обсъждат другите алтернативи. До момента ние нямаме пълен ефект, но съгласете се, едно спадане на пристъпите от 300 на около 30 на ден, това за нас е все пак един успех", коментира д-р Иван Литвиненко, началник на Клиниката по неврология в Специализираната болница за активно лечение по детски болести в София.

Оказва се че нито една световна клиника не разполага с утвърден протокол за лечение. 

Заболяването обаче се развива бързо и се налага българските лекари да вземат решение. "За първи път всъщност пристъпихме към едно лечение, което и в света не е с много опит до момента", сподели д-р Литвиненко. Методът е известен като плазмафереза*.

"Кръвта на пациента минава през апарата, отделят се формените елементи и се връщат на пациента. Тази плазма, която не ни е необходима, се излива и се налива плазма от здрави донори. Едно сакче плазма се получава от едно кръводаряване", обясни хематологът д-р Чавдар Ботев.

Ивалина е подложена от месец на тази процедура и лекарите смятат, че са успели да обуздаят стремителното развитие на болестта й. Медиците имат и известна надежда, че след време ще успеят да се справят с болеста.

лазмаферезата е процес, при който течната съставка на кръвта (плазмата) се отделя от кръвните клетки с помощта на уред, наречен клетъчен сепаратор. Кръвните клетки при това лечение се връщат обратно на пациента, а плазмата се отстранява и замества с други течности - разтвор на албумин или прясно замразена плазма.