Лекари от 4 болници се борят за живота на дете

Лекари от четири столични болници се обединиха, за да спасят живота на 6-годишно момиченце с много рядко заболяване не само у нас, но и в света, съобщи БНТ.

Обратно в новината

Коментари - Лекари от 4 болници се борят за живота на дете | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Към редакторите или няакой който може да се свърже с родителите, лекарите на Ивалина: В Щатите се говори за някакво експериментално лечение с марихуана което спряло припадъците на дете с рядко заболяаване. Няамам представа дали е нещо сходно с това което се случва с Ивалина, но на този етап всичко си струва поне да се обмисли. Моля предайте тази страница на родителите/лекарите които могат да научат повече: link

Проведохме разговор с кръвния център по въпроса за кръводаряване и от провинцията. Отговориха ми , че са задействани вече нещата и те ще решат казуса по служебен път т.е. вече може да се дарява кръв не само от София , а и от други населени места. Важното е да се напише името на детето и лечебното заведение , в което се лекува , а именно: Ивалена Даниелова Вучоглавска . лекува се в СБАЛ по детски болести София , Институт по Педиатрия (по призив). Още веднъж огромни благодарности за помощта и подкрепата!

И аз като лично заинтересован ще съм благодарен ако го направят!

Ако статията беше за ГЕРБ, БСП или някоя друга от петте партии, дето тресат държавата, то щеше да има пет хиляди коментара. Но за такива поводи никакви ги няма "коментиращите". Една молба към Дир. Моля, направете така, че такива статии да се четат от повече хора. Сложете ги в специален раздел, държте ги няколко дни в първите позиции, вие си знаете. Но бъдете хора. Благодаря предварително.

За съжаление , както се казва и в репортажа, заболяването е много рядко и още дори си няма име и не е регламентирано в никакви здравни разпоредби , от което следва , че ние и докторите трябва да се оправяме сами. Предполагам , че процедурата по кръводаряване в провинцията е същата като в София. Проблем евентуално може да възникне с това как да получим въпросните талончета. За момента едниственият вариант , за който се сещам е да ни бъдат изпращани по пощата. Правим всичко възможно и за по - лесен вариант. Ще пиша веднага щом имаме яснота!

Здравейте, Аз съм вуйчото на Ивалена. Първо - ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ НА ВСИЧКИ ЗА ПОДКРЕПАТА!!!! Извинявам се за късния отговор , но всички от семейството сме заети с ходене по институции и грижите за детето. Институции , които като цялата Държава са абдикирали. Фонда е отпуснал известна сума , която одавна е изчерпана. Освен от кръводаряване имаме нужда и от финансова помощ за лекарства , консумативи , изследвания и т.н. Понеже , заболяването е изключително рядко (има само 5-6 подобни случая в целият свят) лекарите не могат да кажат с точност колко процедури на Плазмофереза ще са необходими , както и колко дълго ще продължи лечението. Съответно няма яснота и колко кръв и пари ще са необходими. Влезли сме в контакт с няколко банки за откриване на дарителска сметка и когато тя стане факт ще я публикуваме. Най - накрая имаме яснота каква е процедурата по кръводяряване и как тя да бъде най - ефективна. Кръвната група на Ивка също като заболяването и е много рядка - А отрицателна и в момента има недостиг на нея във всички кръвни центрове. И точно , защото има недостиг ни посъветваха кръводаряването да стане в: Национален Център по клинична и трансфузионна хематология Адрес: ул. Бр. Миладинови 112, (до Централна автогара) София Тел: 02/9210417, 02/9210419 Сайт: http://ncth.bg/ Може да се дари кръв от всяка кръвна група , но е желателно да е група А. Понеже при Плазмофереза се извлича плазмата не е от значение дали резосфактора е положителен или отрицателен. Важното е да е група А. При самото кръводаряване се попълва декларация , в която с упоменава името на този , за който се дарява и болницата , в която "лежи" Имената на племеницата ми са: Ивалена Даниелова Вучоглавска , на 6 год. Лекува се в Специализирана болница за активно лечение по детски болести - Университетска педиатрична болница (до Центъра по Хигиена на Иван Гешов 11 в София) След самото кръводаряване на кръводарителя му дават 2 талончета. Доколкото ми обясниха едното е за самият кръводарител и по Кодекса на труда с него може да ползва 2 дни платен годишен отпуск. Другото е за нуждаещият се. За него ни казаха , че има 2 варианта: Единият е да се даде на някой от близките. Другият е да си остане в Центъра по кръводаряване и като идат от педиатрията да искат кръв да си го вземат по служебен път. Тъй като не се познаваме , мисля , че вторият вариант е по - удачен. В случай , че възникне проблем с вторият вариант пишете , за да се уговорим за удобно за Вас време и място , на което да се видим ,за да ми дадете въпросните талончета. Или пък в определени дни от 17 до 20 часа примерно да се чакаме пред Педиатрията. Както Ви е по - удобно. Оставям и e-mail и тел. e-mail: bozko69gmail.com Тел. 0898646497 Още веднъж ОГРОМНИ БЛАГОДАРНОСТИ за съпричастността!!! Незнам как да изкажа благодарността си за подкрепата... Най - добри пожелания! Respect! Ето и линк от репортажа по БНТ 1: http://bnt.bg/bg/news/view/104112/lekariot4bolniciseborjatzajivotana_dete

gergana

Лесно е да се качиш на хубава кола и да караш ,трудно е да се качиш на строшена кола и шофираш . Затова и нашите лекари са добри и могат много повече от това което те самите си мислят.Със стара апаратура и малко пари правят от нищо нещо.

Болницата в която се лекува Ивалена е Специализирана болница за активно лечение по детски болести - Университетска педиатрична болница (до Центъра по Хигиена на Иван Гешов 11 в София).

Болницата я знам но не съм сигурен дали датм може да се дарява кръв. Ако знаеш напиши и фамилята на детето и точното отделение за да е сигурно, че ще отиде за нея. Поздрави

Напишете коя кръвна група къде и точно име на което да се дарява.Напислаи сте статията вземете и довършете почнатото. в момента ако някой реши да даде кръв няма никаква информация

Преди време по телевизията имаше интервю с един доктор, който каза, че е ходил на много семинари по света,има специализации в различни болници и е установил, че нашите доктори в много случаи са много по-добри от доктори в реномирани болници, но просто нямат самочувствие. Поставени са в унизително положение с мизерното заплащане и въпреки това се спарвят с тежки случаи.Трябва повече уважение от пациентите и най-вече от ДЪРЖАВАТА, за да имаме добро здравеопазване.Дано докторите, които се борят за живота на това детенце да успеят.

И да не го сложите във фризера, че пак ще ви омаскаря публично нищо, че не знам за какво става въпрос!

Имаме изключително кадърни лекари. Трябва да се справят. Но този случай още веднъж показва, че КРЪВОДАРЯВАНЕТО в България е занемарено. Когато се наложи, ставаш луд, освен притесненията около близкия човек, който се нуждае от кръв, и липсата на такава. Кръвните центрове, особено в малките градове, са в ужасно състояние. Може би, алтернатива е мобилни центрове по кръводаряване.

Давал съм кръв 5 или 6 пъти. При всичките случаи, докторите дойдоха при мен, а не аз при тях. По-голяма мобилност здраве му кажи.

Господ да е с с това дете и да дава сили да се бори, както и сили на близките! Дано лекарите успеят да го спасят!

Поклон пред лекарите гордея се с вас.Направете всичко възможно което и по силите ви да го изекувате това невино създание.Ако трябва да дарим кръв кажете.

Да помага Бог! На детето, на докторите! То има нужда от оздравяване, те - от признаване на професионализма! Да бъде!

Тук съм бе. Чета ви. Не искам да ми се молите или кланяте! Искам да се развивате във всички сфери, а не само на ниво разум. И понеже всички вие сте мои проявления, ще действам и чрез вас. Затова не мислете да давате кръв и те да я продават в чужбина после. А почнете да чуствате. Почнете да плачете и не се правете на мъже, защото сте страхливци до един! Все пак аз съм измислил и страха. Чудотворните лечения са следствие на правилно насочени чуства и разум. Само така се изкупува кармата. Родител решава да бият ваксини на детето му. Забравя, че съм направил децата съвършенно здрави и не ми вярват. Кармичните следствия са на надписа със страничните ефекти!!! Чрез децата си ще чистите най-много карма, защото не сте го направили преди това. Който ражда в болница, където режат пъпната връв веднага, който ваксинира децата и не внимава като родител с какво се храни детето... ще сърба попарата на действията си! Ще ви взема всичко, което не ползвате. Природата, здравето, свободата и тн. Дори от гршките си не се учите, а ги повтаряте! Дал съм ви очи и мозък - използвайте ги :-*

Дай Боже да успеят!

стига сте намесвали бог - тои не помага. помагат лекарите и науката. другото е ала бала. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Ta da sa jivi i zdravi lekarite i da im pojelaem uspeh v usiliata im da izlekuvat detenceto!

ЕЕЕЕЕЕЕ, най- после да чуя и една хубава новина на фона на всичките безредици в нашата държава ! Поздравления за лекарите, успех им пожелавам и дано това детенце и родителите му има щастието да се радват на безпроблемен живот! Стискам палци !

БРАВО на лекарите, пожелавам успех на детето в борбата с болеста.

Оздравявай бързо момиченце! Моля се за теб!

пожелаваме сили на лекарите,кураж на родителите и милост за детенцето за успеха на това сложно и скъпо лечение!никой не заслужава да страда от болест -децата в никакъв случай!

БЛАГОДАРНОСТИ на ВАС ДОКТОРИ! Вие наистине сте доктори с голямо "Д" ! Бъдете живи и здрави и все така всеотдайни ,въпреки всичкото безхаберие на управниците ни! Даже нарочно!Покажете,че има хора с вашите сърца-пожертвователни,добри и милостиви!

Тези които имат пари да финансират протестите по добре за това детенце да дадат а не за сверенето пред парламента.

Тъпанар, а правителството да си къта парите за задниците си ли? Вместо да ви плащат да драскате глупости по форумите - виж колко пори могат да се съберат...

в края на репортажа казват, че кръвната група е А- (link

БЪДЕТЕ ТАКА ДОБРИ, ЗА ТЕЗИ КОИТО ЖЕЛАЕМ ДА ДАРИМ КРЪВ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕТЕНЦЕТО, ДА ДАДЕТЕ ИНФОРМАЦИЯ - КАКВА КРЪВНА ГРУПА И ЗА КОГО ДАРЯВАМЕ КРЪВ. сЪЩО, КОЛКОТО И ДА НЕ Е ТУК МЯСТОТО - НЕКА СЕ ИЗМИСЛИ НЕЩО ЗА ТЕЗИ, КОИТО СА ПОСРЕДНИЦИ М/У ПАЦИЕНТА И ДАРИТЕЛИТЕ.... ТЕЗИ БЕЛЕЖКИ, КОИТО РОДНИНИТЕ РАЗНАСЯТ КАТО ЛУДИ ПО БОЛНИЦИ, ЗА ДА УДОСТОВЕРЯТ, ЧЕ Е ДАРЕН КРЪВ ЗА НЕЧИЕ ЛЕЧЕНИЕ, МОГАТ ДА УДЪЛЖАТ ВРЕМЕТО ЗА АДЕКВАТНА РЕАКЦИЯ.

От сърце искам да пожелая успех на лекарите, а на детенцето- пълно оздравяване, бързо възстановяване и дълъг и щастлив живот!

Обичаме те, Ивалина! Оздравявай бързо! Огромни благодарности на лекарите, преборете болестта й!!! Кураж и сила на родителите, борете се докрай!!!

Браво на лекарите! Пожелавам на сладураната и нейното семейство - сили, кураж и надежда, за да се справят с болестта. Моля, кажете как да помогнем.

Синът ми беше с тежка епилепсия като бебе. В момента е на 15 и (пупупу) болестта е лош спомен, благодарение на 2-ма доктори, единият от които беше Литвиненко. Този човек е голям.

Радвам се за Вас.Да Ви е живо и здраво детенцето.

С радост бих дарил за момичето, но преди седмица вече го направих. Силно се надявам момичето да е живо и здраво, а при първа възможност ще се опитам да даря за нея. Успех и кураж!

Каква кръвна група трябва да се дари?

Детето е с кръвна група А отрицателна.

Вярвам, че ще успеете! Успех, нека Бог да бъде с вас. Аз мога само да дам кръв.

Бих написал много работи, но едно е важно - има лекари в България, които наистина са учили или учат още. Ние сме бедна държава с пъти управници. Пожелавам на всички, които искат да работят като лекари и мед. служители успех и дано да са на първо място в света. БРАВО!

Доколкото разбрах е болница "Св Наум", там вероятно биха казали фамилното й име, сега не отговарят, иначе номера на болницата е 02 970 2300!

Майко богородице, света дева Мария, помогни на детето и на докторите които се борят за нейния живот.

Успех на мъничето и кураж на родителите. А на лекарите, които се борят за него - моето уважение.

Дълбок поклон пред подвига и борбеността на българските лекари!Успех и кураж!!!И ние, българите, имаме достойни ХОРА, които ни карат да се чувстваме горди, че живеем в България!!!!Такива хора трябва да дават по телевизията, защото това е геройство в днешно време!!Такива хора трябва да бъдат подкрепяни не само морално, но и да получават заслужено парично възнаграждение!!Дълбок поклон БЪЛГАРСКИ ЛЕКАРИ!!!!!

Дано се оправи детенцето. Ваксините нямат отношение ...

Дире, моля дайте повече информация за момичето - две имена................. всичко необходимо за точно даряване на кръв!!!!!! Моля, побързайте, сигурен съм, че има много хора, които искат да дарят кръв!!!!!!

Обърни внимание на поста ми, сега е важно..........................ето ти повод - КУР!!!!!!!!!!!

Какво "цъкате" минуси бе, тъпоъгълници, искам да дам кръв, как да разбера за кой от тази полу-инфомация????????????

Димитър

Ти нормален ли си?!!??!!?

Успех на лекарите! Господ да е с детето и родителите! Цялата фамилия им желаем успешен край! И в днешно време има приказки с щастлив край :)

Дано повече хора ДАРЯВАТ, а не да продават кръв, защото много болни хора имат нужда от кръвопреливане, а не всеки може да плати по 60лв. БРАВО на лекарите и дано да успеят да помогнат на малкото слънчице.

бях с епилептични припадъци като дете с времето отшумяха, беше придобита епилепсия, а не вродена - от удар в глава, но само аз и моите родители знаем какво преживяхме, желая на това дете поне малко от малко да успее да го преодолее с времето...учени още не могат да разберат какво се случва в мозъка по време на припадък, това не е орган, който можеш да изследваш вън от човека

беше известна още когато бях студент по медицина.Дипломирал съм се през 1983.

и аз през 1983, но тогава му казвахме ...фОреза...

Гледах филм за Бен Карсън, първият хирург, който е направил разделяне на сиамски близнаци. Във Филма се описваше същия случай с дете на 4 години с непрекъснати епилептични припадъци. Оказа се че лявото и дясното полукълбо са в конфликт. Докторът взема смелото решение да отреже част от мозъка на детето съзнавайки че на тази възраст мозъкът се самовъзстановява. Шансът е 50 на 50% и родителите се съгласяват да поемат този риск. Детето се оправя след операцията, няма повече. Ето и линк към филма: link

Значи тези от дир понякога са пълни зад..ци!Имат редактори и модератори,ами нека гледат кой линк да изтриват и кой не,но те са си сложили настройка като има такъв,системата да го крие!А в сличаи като този,аз бих искал да гледам филма.Не че няма да го намеря,но има хора които не могат!!!!!

каква кръвна група е необходима, направете кампания в цялата страна, ще дадем колкото и когато е необходимо - БЕЗВЪЗМЕЗДНО, но моля създайте организация, ако е възможно и по линия на Червения кръст, но преди всичко ХВАЛА, ВАМ ПИОНЕРИ В НАЧИНАНИЕТО И ГЕРОИ, ЗАЩОТО СТЕ САМИ СРЕЩУ СЕБЕ СИ, НО СЪМ УБЕДЕНА, ЧЕ ВЕЧЕ ИМАТЕ МНОГО ГОЛЯМА ПОДКРЕПА, ПОЖЕЛАВАМ ЩАСТЛИВ ФИНАЛ, ДА СТЕ ЖИВИ, ЗДРАВИ И ВСЕ ТАКА АМБИЦИОЗНИ, ЧАКАМ ОРГАНИЗАЦИЯ, СИГУРНО БИ МОГЛО И ЧРЕЗ ДИР-А, ОЧАКВАМЕ...

Кръстете детето в православна църква и направете това, което Ви каже свещеника!

Иди си пали свещите и не говори глупости!

Стига минуси на подобна молба!Много сме атеисти,но нека имаме уважение,защото нищо не се знае!!!!!

Успех на лекарите и кураж на родителите!

Браво на тези лекари! Дано направят чудото с това детенце! Дано успеят!