Започват масови проверки в заведенията за хранене в цялата страна. Комисията за защита на потребителите се е сезирала след медийни публикации и сигнали в социалните мрежи за клиент по Черноморието, който твърди, че е платил над 600 лева за три пържоли в заведение във Варна, след като им обяснили, че цената на месото е на грамаж, а консумираното било специален сорт говеждо. 100 грама стрували близо 35 лв., а трите пържоли общо били 1400 грама.

КЗК ще провери обявените цени в заведението и дали има съответствие между това, което се предлага в менюто и това, което се консумира и калкулира като цена.

Служителите на Комисията за защита на потребителите ще проверяват не само въпросното заведение и хранителни обекти по Черноморието, а също така дали има нелоялни практики и заблуждаваща информация за клиентите на заведенията в цялата страна.

В хода на инспекциите ще се следи дали потребителите получават пълна, вярна и точна информация, която по начина на представяне не е заблуждаваща за клиентите.

За неспазване на Заповед на Председателя на КЗП за нелоялната практика по ЗЗП е предвидена имуществена санкция между 3 000 и 70 000 лева за юридическо лице и между 2000 и 50 000 лева за физическо лице.