Германските правоохранителни органи задържаха двама мъже, заподозрени във връзка с нападенията над жени в Кьолн през новогодишната нощ, съобщи радиотелевизионнат компания "Вестдойчер функ", цитирана от ТАСС и БТА.

Задържаните са двама северноафриканци – от Мароко и Тунис, на възраст 16 и 23 години, съобщи полицейски говорител. И двамата са кандидати за политическо убежище в Германия. Те се намират в следствен арест, утре съдия трябва да определи постоянната им мярка за неотклонение.

У тях са намерени мобилни телефони с видеокадри, заснети по време на събитията в Кьолн, на които са запечатани нападения срещу жени. Съобщава се, че става дума за мъже с миграционно минало. Полицията засега не е потвърдила тези данни.

По-рано днес германското вътрешно министерство, цитирано от Ройтерс и Франс прес, съобщи, че са идентифицирани 31 заподозрени за сексуалното насилие срещу жени през новогодишната нощ в Кьолн. 29 от тях са чужденци, включително 18 кандидати за убежище в Германия, съобщи говорителят на ведомството Тобиас Плате.

Става въпрос за 9 алжирци, 8 мароканци, петима иранци, четирима сирийци, двама германски граждани, иракчанин, сърбин и американец.

Голямата част от документираните през въпросната нощ 32 престъпления са свързани с кражби и нанесени телесни повреди.
Три са за сексуално насилие.

Полицейското разследване за новогодишните сексуални посегателства на площада пред гарата и прочутата кьолнска катедрала продължава. До момента в полицията в града са постъпили над 120 оплаквания от потърпевши, в които освен за опипвания има и по-сериозни обвинения за оскърбления, грабежи и изнасилвания.

Върху невижданото сексуално насилие светлина хвърли изтекъл в медиите полицейски доклад, в който висш служител от органите на реда описал най-потресаващите сцени в 29-годишната си кариера, при които жените били принудени да бягат, нападани от всички страни.

В доклада се казва, че един от участниците заявил на полицаите:

"Аз съм сириец. Трябва да се отнасяте любезно с мен. Г-жа Меркел ме покани."

Друг скъсал разрешителното си за пребиваване пред погледите на полицаите и казал:

"Не можете да ми направите нищо, утре мога да си извадя ново."

Вече се разбра, че в новогодишната нощ е имало сексуални посегателства срещу жени и в Цюрих, Залцбург и Хелзинки, също като тези в Кьолн.

Протест пред катедралата в Кьолн

Швейцарката Мило Моар се съблече гола и издигна плакат на площада в Кьолн с надпис: "Уважавайте ни! Не сме беззащитни, дори когато сме голи". Щвейцарката застана точно пред катедралата, където в новогодишната нощ се разиграха шокиращите сексуални насилвания.

Вижте снимки >>>

Оплаквания и в Швеция

Полицията в югоизточния шведски град Калмар съобщи, че разследва най-малко 8 оплаквания за сексуални посегателства срещу 15 млади жени на възраст между 16 и 20 г. в новогодишната нощ, предадоха ДПА и Асошиейтед прес.

"Ние знаем, че има още потърпевши млади жени и ги призоваваме да подадат оплаквания", каза говорител на полицията.

Посегателствата били извършени по същия начин като в германския град Кьолн: група мъже обкръжавали набелязаната жертва и започвали да я опипват. Това ставало на площада, където били организирани новогодишните празненства в града, и в съседен ресторант.

Нито една от потърпевшите не е била физически наранена, но повечето от тях са изпаднали в ужас. Полицията е получила видеокадри и снимки, заснети с мобилен телефон, в подкрепа на оплакванията.

Говорителят каза, че двама мъже - родени през 1983 и 1986 г., са разследвани за сексуален тормоз. Двамата отричат обвиненията. Търсят се и други заподозрени.

АНКЕТА: Как да се пазят жените от сексуални посегателства?

НА ФОКУС: ''За да ги осъдят, първо трябва да ги открият''