Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която започна в края на март проверка на твърденията, че LIC33 е купила от Цветан Василев за 1 евро контролни дялове в БТК, военни заводи, медии и агенции, е пратила писмо на дружеството с искане за информация, пише "Труд".

Писмото било изпратено до посочения на интернет сайта му адрес – 20, rue Cambon, 75001 Paris, но е върнато с клеймо от френските пощи „адресатът е непознат на посочения адрес“.

„Писмото пратихме на 30 март, а ни бе върнато на 14 април. До този момент не е постъпвало искане при нас за разрешение за тези сделки, както се изисква по закон. Не сме уведомени и от Европейската комисия LIC33 да са поискали разрешение от Брюксел. Изчакваме информация от закупените дружества, след което ще излезем с официално решение дали като резултат от проверката да образуваме производство“, казаха пред „Труд“ от КЗК.

Освен БТК сделките засягат „Дунарит“, „Авионамс“, „НУРТС България“, „Фърст Диджитъл“, ТВ7, ГАРБ и „Сана Спейс Хотел Хисаря“. Преди няколко седмици НАП наложи запори над акциите на повечето от тези дружества, предмет на сделката.

Всичките компании са купени общо за едно евро и с обещание да се покрият задължения за около 900 млн. евро, съобщи на 24 март пред журналисти Пиер Луврие (Pierre Louvrier), едноличен собственик на LIC33.

Дни по-късно Цветан Василев призна, че е собственик на БТК и останалите фирми от сделката "за 1 евро". 

Адвокатът на Василев - Менко Менков, не видя нищо незаконно в покупката на въпросните фирми. Според него това била нормална бизнес практика. Той обаче отказа да коментира, че сумата на покупките надхвърля 25%, което е нарушение на закона при сделки със свързани лица.

Дни преди да бъде обявена сделката ДАНС отне лиценза за износ на оръжие на завода "Дунарит".