- Г-н Гечев, как си обяснявате трагедията, която се разигра в село Мокрище. Домашен питбул уби 3-годишно момче. Каква информация имате по случая?

- Информацията, която имам, е, че до инцидента се е стигнало, защото детето е оставено без надзор. Това от една страна. От друга, животното също е било оставено без надзор. Но смея да твърдя, че така се отглеждат домашните животни в голяма част от страната. От кадрите, които се завъртяха, се вижда, че животното е стресирано, явно и е бито, като целта на отглеждането на животно при такива условия е да се използва като жива аларма. Вижда се, че животното е изключително слабо, тормозено е, стресирано е. Всичко това, като съвкупност от неща, е довело до трагедията. Така или иначе няма свидетели, за да се определи причината, довела до трагедията, но бих предположил, че е съвкупност от неща. Едно, че животното е било стресирано и не е обучавано, и второ, че детето е оставено без надзор.

- У нас не е характерно хората по селата да отглеждат кучета от породата питбул...

- Да, така е. Но трябва да кажа, че като цяло у нас развъждането на кучета не е подчинено на професионални правила. В случая не можем да говорим, че това куче е за отглеждане в двор. Всичко е въпрос на култура на стопаните. При положение, че говорим за стопани от малцинствата, няма как да очакваме да имат някаква особено висока култура за отглеждане на животни. И тук искам да отбележа нещо, което много ме учудва. Защо кучето не е прибрано от полицията, а е още при стопаните си. За мен то е също голяма жертва в случая.

- Визирате времето след инцидента...

- Да, разбра се. Преди това явно не е имало оплаквания, за да вземат мерки срещу кучето. След инцидента то трябваше да бъде изведено незабавно от това семейство и настанено в приют.

- В социалните мрежи вече тече дебат за съдбата на кучето - дали да бъде приспано, или дадено на нов стопанин. Мненията са всякакви?

- Честно казано, няма значение дали това животно ще бъде приспано, или не. Задължително трябва да има санкция за собственика. Пак казвам, че мен животното също е жертва, защото то е подложено на жестоко отношение. Дори се вижда, че то има проблем с едното око. Полагани ли са грижи? Пак се връщам на предния ми отговор, че при такива случаи световна практика е животните да се взимат от органите на реда. Представете си, че кучето избяга!? Или пък го убият!? Какво става тогава? То все пак е част от разследване, тече досъдебно производство. То е пряк участник в инцидента. Ако нещо му се случи, какво става? От чисто правна гледна точка негова липса много ще усложни процеса. Липсата му дори може да спъне всичко в съда. Просто има непознаване на материята от страна на органите на реда. Тук искам да кажа, че е добре, че вече ще има у нас зоополиция. През декември имахме среща с премиера Борисов и една от темите, които обсъждахме, бе именно създаването на зоополиция. Той пое ангажимент това да се случи до края на януари. Вече бе обявено, че у нас ще има над 400 зоополицаи. Това е добре.

Припомняме, че трагедията, при която домашен питбул прегриза гърлото на 3-годишно момченце Тошко, което почина, се разигра в двор на къща в пазарджишкото село Мокрище.