Кръстът при паметника на жертвите на комунизма до НДК е взет от гробището на с. Гинци през 1991-92 г. Бил е на дядо Въто, а бившият депутат от СДС в 38-то НС - Васил Станилов (вече покойник), е платил за него 1000 лв. на кмета на селото, съобщи  OFFNews.

Това разказа отец Александър Тимчев на заседанието на комисията по култура в Столична община. Протойереят, който служи в параклиса до НДК и в с. Ромча, заяви, че Станилов е поискал от кмета да му намери някой кръст и е дал на управника пари, но "това си е кражба". Дядо Въто, който е бил овчар, има наследници, трябва СО да върне на внуците му кръста, категоричен бе отец Александър.

Общинският съветник от ВМРО Димитър Антов предложи да направи дарение на СО, за да се изработи реплика на кръста върху мемориала, а сегашният да се върне на наследниците на възрастния човек.

Комплексът на жертвите на комунизма няма отделен акт за собственост, той е на Столична община, обясни зам.-кметът по култура Тодор Чобанов. За да стартира процедурата по смяната на кръста и връщането на този на дядо Въто в Гинци, отец Александър ще сезира официално Столична община.

Мемориалът се намира в източната част на парка пред Националния дворец на културата. Състои се от паметна стена с дължина 58 м., облицована с черен полиран гранит, върху която са изписани имената на 7526 от жертвите, старинен оброчен християнски кръст, вкопан в земята пред централната част на паметната стена и малък православен храм-параклис "На всички български мъченици", с мозайки, изрисувани от Асен Гицов безвъзмездно.