Министърът на отбраната Красимир Каракачанов откри внушителен паметник на българския владетел кан Тервел в град Свети Влас. Поводът е 1300-годишнината от победата на кан Тервел над арабския халифат при Константинопол. Министър Каракачанов преряза лентата на паметника заедно с Йордан Динев, председател на фондация "Българска памет - братя Диневи".

"Откриването на паметника на този велик български владетел е добър знак за това, че във времена на нихилизъм и джендърски идеологии българинът не се предава, а пази и възражда националните и православните ценности", заяви министърът на отбраната. "След паметника в Свети Власт ще има и други монументи в страната, които ще напомнят на поколенията, че кан Тервел е спасил не само България от ислямизация, но и Европа", подчерта министър Каракачанов.

Снимка: БТА

На тържествената церемония присъстваха членовете на инициативния комитет за честването на бележитата годишнина - акад. Антон Дончев, проф. Николай Михайлов и проф. Стоян Райчевски, както и командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби флотилен адмирал Мален Чубенков, представители на местната власт и граждани.

Венци и цветя пред паметника бяха положени от името на Министерството на отбраната, фондация "Българска памет - братя Диневи", Военноморските сили и от признателни граждани.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е председател на Националния инициативен комитет за честването на 1300-годишнина от победата на кан Тервел над арабите. Паметникът е дело на фондация "Българска памет - братя Диневи". Автор на скулптурата е Петко Йорданов.

Официалните лица при откриването на паметника

Снимка: БТА