Красимир Каракачанов откри паметник на кан Тервел

Министърът на отбраната отбеляза, че във времена на нихилизъм българинът не се предава

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Св. Мъченик Боян-Енравота е първият български мъченик за вярата, но не е първият канонизиран светец. Цар Тервел всъщност е първият канонизиран, за светец и на запад и на изток.

На кого?!?!?!

образ ми бил историк. Българската дума Хан е заменена с турската Кхан, от което е станало на Кан. Смях в аудиторията.

Изобщо не е турска, като претендираш за знания, поне попрочети от изворите, а не лай безсмислено!

един комундел- божидар димитров в последователна комунделска глупост преименува и хановете на канове! след година две ще се сети, и че не е тервел, а вероятно тИрвел или тервИл! от как са се пръкнали, комунделите си прекръстиха партията пет пъти, преименуваха държавата, преименуваха циганите на роми, преименуваха помаците, турците , хановете, улиците и градовете, и на лидерите си сложиха други имена дори!

поредната грозна глупост! и защо в ръката му са сложили кръста?? свети цар борис покръстител какво ли е правил през 885 година??

Кръста си е на мястото. Дори да приемем, че Тервел, не е бил кръстен а е бил Зороастрист, както се смята, за траки и арии, пак е на мястото си, макар и в друг смисъл. Да не забравяме, че култа, към слънцето и четирите посоки на света е по-стар от Християнството.

Покръстването при Борис започва през 864 г. или 865 г., не 885 г. През 885 г. умира архиепископ Методий. А тези тотални измишльотини за зороастризма на Тервел изобщо няма да коментирам.

До "Н": Озирис, Дионис, Орфей, Христос, ... -- стълбицата на боговете :

Има една съгласна която повечето европейски народи не могат да произнесат и това е гласно да кажат К същевременно с небцето да изговорят Х. Това е традиционен звук при арабите. Е така се изрича по принцип Хан, Кавхан Кансюбиги и т.н. Всичкото това иде от Изток и не е тракийско или поморийско ...

Много неща идват, от изток или запад, въпроса е кое сме приели, като наше. Аварите например са тюрки имали са Каганат. Ликвидирани са като държавно формирование, от франките и българите (Крум). Трябва да се четат изворите, не да се спекулира. Българските титли са Кан Каназ Княз, Цар, Кесар и Крал (Калоян). Титла на българския престолонаследник в периода на Първата българска държава е Канартикин. Нямаме Каган или Хан.

е КАНАСУВИГИ и е крайно време всички да си направите труда да я научите и да престанете да повтаряте вариантите, предлагани без никакви доказателства. Тази титла е изписана по заповед на древните ни владетели в каменни надписи и никой да не претендира, че по-добре от тях знае титлата им, че е шизофренично. Дори разделянето на 2 или 3 думи може да стане само с превод, без произволни измислици. Титлата хан стои след името на тюркския владетел - Чингис хан, Кубилай хан и т.н. Преди Чингис хан тази титла е била благородническа, а не владетелска, той я прави владетелска, а е управлявал през 13-ти век. Затова спрете с любовта към хановете и отдайте почит на нашите древни КАНАСУВИГИ, един от тях - КАНАСУВИГИ Тервел! Да пребъде делото му!

Канасувиги са две думи. Написани са слято, както целите надписи, в които откриваме тази титла. Синът на българския владетел е носел титлата канаирхтитюено. - канът на утрешния ден, не канасювигиирхтитюено. С други думи титлата е кан. Хан? е, ако се е изговаряло между к и х, може би и тази форма има някакво основание. И още нещо - след Крум до Симеон всички български владетели се наричат архонти.

написах, че разделянето може да стане само с превод. Щом са преценили владетелите ни, че се изписва така - значи и двете/трите думи са важни и Вие сте никой в сравнение с тях да преценявате друго. Престолонаследникът се нарича КАНАРТИКИН. Има длъжност от държавната администрация КАНА БОИЛА КОЛОБЪР, така че първата дума най-вероятно е КАНА, но без превод това са само предположения. За к и х не може изобщо да се спори - написано е с к, при положение, че има гръцка буква х. Безумие е да продължаваме с тези ханове. Спрете се! Архонти не може да се наричат, защото е гръцка, а те са ни оставили 3 оригинални български владетелски титли - КАНАСУВИГИ, КНЯЗ и ЦАР. При толкова много родни, абсурд да са ползвали чужди.

Изключително нелепа и недостоверна статуя. Тервел е бил толкова християнин, колкото Борис I - мюсюлманин., защото иначе и неговите наследници щяха да бъдат християни, и византийците нямаше да наричат българите още два века варвари, езичници и прочие. Първият покръстил се български владетел е Телериг, но след като бяга в Константинопол и се жени. Тервел е ходил с остригана глава, бил е облечен като авар, живеел е в дървена къща, кръгла като юрта, издигната на колове над земята. Изхранвал е себе си и народа си с война, т. е. грабежи и отвличане в робство. Наема се да воюва с арабите за пари от Византия и заради плячката от жертвите си. Не заради християнството! След него има толкова много ДОКАЗАНИ владетели-езичници: Крум, Омуртаг... Къде преди Борис откривате следи от християнство във владетелския двор? В Мадарския конник? Надписите на Крум също започват с кръст. Такъв е бил обичаят. Медальонът му е направен еднократно, за да се официализира титлата му кесар. Не е ясно как и дали го е ползвал или просто се е кичел с него, защото е златен. Този медальон е направен веднъж в Константинопол за ритуала и толкоз! Връзката със св. Тривелий е по друга линия и няма нищо общо с историческите факти. Историческо деформиране за изграждане на фалшива национална горсост. Точно както направихме Орфей и Спартак българи и още куп други глупости!

Всъщност нелепи са подобни нихилистични писания. Ние който живеем в България сме първите християни в Европа, нашите владетели са знаели това и са го писали в кореспонденциите с Римските Папи. Първоапостолите св.Павел и св. Андрей са проповядвали в Тракия (България). Специално св. Андрей е проповядвал по нашето Черноморие св. Влас се смята, като едно от местата където е бил. Ние сме "кръщавани" няколко пъти поне три пъти. През 1 век от Апостолите св. Павел и св. Андрей , през 4 век вече официално, от св. Константин Велики (тракиец по произход) и 9 век. при св. Борис-Михаил. Защо е така? Защото както в исляма има сунити и шиити, така и при Християнството в различно време се е налагало различно виждане, за това, кое е Християнско и кое е ерес. Нас са ни наричали Християни Ариани. цар-крал Калоян например в едно , от писмата, казва, че българите сме наследници на Троянците. Нашият проблем е че гръцките фанариоти по линия на Вселенската Патриаршия са имали достъп до манастирите ни и са горили всичко, що е на кирилица, затова сега обикаляме Ватикана и Италия, за оцелели писмени документи. Последната находка е намерения от проф. Лилия Илиева Герб на България от историята на Петър Богдан. В превод от латински девизът гласи: „Живее чрез Духа“. Чий е девизът? На самия Петър Богдан или на изгубеното българско царство?

Много гл.у.пости на едно място,. Бла-бла-бла-бла.бла!

Реплика към "Симеон": За всяка "глупост", има писмени документи на гръцки, латински или български. Най-безспорните писмени извори, за Бг историята са именно писмата между Римските Папи и Българските владетели, свързани с Унията. Какви Християни да бъдем, Католици или Православни. В крайна сметка, от нас тръгва Богомилството, което по-късно, чрез Катарите, ще промени Европа.

Абе какво му обясняваш на неграмотния манагал, не е и чувал за богомилите, камо ли за катарите във Франция и цяла Европа. Остай го да си умирга проЗт, яд го е та се пръска.

Не е лошо да се възпитава национална гордост и патриотизъм, но трябва да са подплатени И С НАСТОЯЩИ ДЕЛА И УСПЕХИ, А НЕ САМО ОТ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 1000 ГОДИНИ.

И едното и другото е важно, ако не вярваш питай гърците.

Не знам Тервел да е бил християнин. Какви са тези кръстове по него. Но иначе по-добре да строим паметници, отколкото да ги рушим. Мутри или не, там присъстващите ще си заминат някой ден. А паметникът дано да остане.

А какво ти пречи кръста? Да не си чедо на рогатия май?

Поредната българска простотия ... като ще преиначяваме, по-добре ще да е да му сложите малко златни ланци, бухалка в ръката и да го кръстите Ганьо Картофа.

Кан от кана ли произхожда, бе сархоши ?

Може да прозвучи, като ерес, но е най- логично паметника да е в днешен Истанбул, тогава Константинопол. Светските турци ни имат, за близък на тях народ, дори някой техни професори смятат, че и те (турците) са наследници на древните траки. Не зная дали е така, но при всички случаи събитията , от историята са се развили край Босфора . Тервел само е тръгнал, от св. Влас.

Според генетични изследвания на представителна извадка на съвременни граждани на Република Турция носители на средноазиатски (тюркски) гени са около 15 % .Мнозинството са по потекло от коренните жители на Мала Азия, Кавказ и Балканите.

Е векове наред ИСтанбул е бил най-големият европейски град Константинопол, населен предимно с европейци, ерго славяни, траки и т.н. Естествено е преобладаващата част да са още европейци.

Паметникът НЕ МИ ХАРЕСВА. В него има НЕЛЕПИ неща. И не между другото - никакъв "Кан", това си е ХАН ... с Ханове Сме се родили, така сме учили история на Родината ... първенюшка изцепка ... виждате би колко съм "назобан". Изобщо този "паметник" е една Комедия - Мутри и Второразряден "Историк" тръгнали Паметник да правят и откриват ...

Цялата тази композиция от хотелиерски бетон, кичозен несъразмерен паметник на хан(кан) в странна поза и нелепи атрибути, дарители мафиоти, официални гости, мажоретки, цветя.... е безобразен кич. А "Свети Власт" е чудесно попадение! :)

ЛОШОТО Е, ЧЕ ПРЕЗ 14 В. НЯМАХМЕ КАН ТЕРВЕЛ И ПОЗВОЛИХМЕ НА ТУРКО- МОНГОЛОИДНАТА СВОЛОЧ, ДА ВЛЕЗЕ НА БАЛКАНИТЕ, А БЪЛГАРСКОТО ОБЩЕСТВО И ТОГАВА Е БИЛО РАЗДЕЛЕНО И ФРАГМЕНТИРАНО КАТО СЕГА. СЕГА, АКО НЕ СИ ПОДОБРИМ ОТНОШЕНИЯТА С РУСИЯ И ТО ТРАЙНО, МОЖЕ ДА НИ СПОЛЕТИ СЪЩАТА СЪДБА. НЕ МИ СКАЧАЙТЕ С ГЛУПОСТИ ЗА РАЗНЕБИТЕНИЯ ЕС И РАЗНЕБИТЕНОТО СЪЩЕСТВУВАЩО НА ХАРТИЯ НАТО.

Тука ясно личи неразривната ни връзка с макетата ...

Да едно сме, но в случая разликата е от небето до земята. Няма "Македонска" история има Българска история. Ако имаше досега все някой, щеше да вземе милиона който дава Божо!

Евала на чалгарския частен паметник на мутробизнесмени, открит от мутрополитици!

Кой е па тоя Тервел?

Брат на Винету Вампира!

Просто си е свършил работата. Ама защо ли я е свършил? ..Кел файда днес.?

Историята е едно колело - ако Тривелий бие арабите без да има хал хабер че са чуждопоклонници (щото тогава исляма все още не е бил нова религия а течение на юдаизма) то какво да кажем за неговия роднина Саймън първи, който 200 години по-късно прави първата завера между християни и мюслита от Багдатски и Каирски халифат за да гъта православен Константинопол?!

За едно селфи върху византийска монета Саймън Първи е бил готов на всичко. Включително врътки и схеми с друговерците араби. Но, за да е по-лесно на днешните признателни поколения, разните му завери много-много не се дискутират. За сметка на силното наблягане върху Златния век.

брата-близнак на Самуил...очите що не светят? А се смеем на македонците за кичозните паметници в Скопие....

Хм, нихилизмът с чалга-изкуство ли го борим, воевод-министре? Кръстовете и плаща напреко едно на ръка. Отделно, че имперската инсигния "държава"(globus cruciger) в ръката въобще не подхожда на един княз. Да, Юстиниан му е дал титла, реално обаче всичко е формализъм - тогавашна България е езична.

Та ако Тервел е действал формално, а не е бил убеден християнин едва ли е щял да поведе и успее да мотивира българската войска предвид това, че исляма е езически. Нещата на са били така плоски както си ги представяте и обяснявате...

Така си мислиш. Епископ Урфила 4 век превежда библията на български език пишат (готски или гетски), но истината е че кирилицата на която е преведена само на български може да се чете и разбере. Ние и сега пишем на тази азбука въведена, от Цар Борис първи и синът му Симеон Велики.

Каква е била титлата на прабългарските владетели? Много се спори, но " хан "или "кан" няма в нито един писмен източник. Ромеите са писали за "архонт"-владетел , а в латинските източници "рекс"-крал. Самите те са наричали "архонт"(Тервел, Крум...) или "канасюбиги"(имаме писмени източници за Омуртаг, Маламир и може би за Пресиян ). Тогава е било прието да се пише слято и не може да сме сигурни как да се раздели тази дума(и) . За Борис 1 и следващите, вече има сведения за титлата "княз".

Одрисите, Гетите и другите по силни племена са имали Царе. Описани са като такива по време на Троянската война. А днешното Княз идва очевидно , от по-старото "канасюбиги".

Владетелите на траките дори и да ги наричаме " царе" , не са се наричали така. "Цар(кесар)" идва от Цезар, както " крал" идва от Карл Велики. За "княз" обаче съм напълно съгласен.

До "Наблюдател". Финей е тракийски цар и жрец, чиито територии се локализират при Салмидесос (в Източна Тракия на брега на Черно море, дн. Мидия). Поради това, че убива децата си, той е лишен от зрение, а Харпиите - ужасни полужени-полуптици, грабват храната му, колчем посегне към нея. Понеже аргонавтите го молят да им покаже пътя през протока (Босфора), той се договаря с тях да направи това, ако го отърват от злощастието. Така и става, а крилатите синове на северния тракийски вятър Борей прогонват злите същества далеч през морето.

Относно титлата кан: Съществуват поне няколко надписа на гръцки език с имена на български владетели и пред имената им ясно е написана титлата ΚΑΝNΑ ΣYBIΓΗ /или ΣYBIΓΙ/. Може да се спори за това дали двете думи са отделни и как точно се разделят, но няма съмнение, че първата част се е произнасяла КАНА или евентуално КАНАС.

Така е гърка, ще го каже Канас, те наблягат на сссс, ние Каназ което по-късно става Княз.

Англичаните ни наричат Бългерия, но ние не се казваме "бългери", а българи. Това, че гърци наричали нашият ХАН кан, не означава, че трябва по гръцки да си кълчим езика и да го разрушаваме и загрозяваме. В световната история има много ХАНОВЕ на далечни страни и народи. Но нито един КАН. КАНАТА Е КОГАТО СТЕ МАХМУРЛИИ И СТЕ ПАДНАЛИ ПОД МАСАТА. Ето тогава ви се привиждат кани и канове. Как е мъжки род на думата КАНА? Еми КАН. По същия начин можем да казваме ламп, мас, обувк, стай, писалк и прочее. Не сте в ред с тия КАНИ! Нещо ви хлопа дъската и то яко ви хлопа. Затуй сме и на туй дередже впрочем. От много акъл на такива като вас!

Кан, Каназ или Канас е българска титла също и иранска, на техният език канд означава град.

Братята заградиха половината залив и се отчитат пред шкембе войвода с паметник.

Ако е знам Тервел какво ще е бъдещето на България, съм сигурен че хич е нямало да се занимава. Щял е да си яхне коня, и максимално бързо да отпраши колкото се може по далече.

Свети Власт, ха-ха

Първо прочетете текста, а после цъкайте минуси.

Чужди сили искат да ни изкарат такива каквито не сме били (Хан). В документите ясно пише Кесара Тервел това е според Римската система а според нашата е Цар. Това е българската титла, както и Каназ, от бога поставен, което се трансформира в Княз по късно. Каназ пише и на световно известната ваза с лика на Орфей!

Значи конкретно, 2 бързи въпроса: 1. Откога "древното селище от 2-ри век преди Христа" е станАло град? 2. Светят ли очичките на паметника и ако не, защо?

Тези кръстове и хан Тервел не се връзват заедно... Иначе браво за идеята за паметника, приветствам!

Божидар Димитров и тук се е показал неподготвен, но упорит. Khan се произнася "ХАН", а не "КАН". Много често на латиница нашето "Х" се транслира с "Kh", напоследък често само с "H". Припомнете си например как на Запад изписват името на Хрушчëв - Khrushchev. Така че правилното произношение на името е Хан Тервел, а не Кан Тервел. А за кръстовете върху хана дори не ми се говори - това е невярно и твърде кичесто.

На един от надписите на Кан Омуртаг ясно е написано с гръцки букви: ΚΑΝΑΣ /произнасяно канас/. Още от древни времена в гръцкия език съществува буква Х, произнасяна като българското х. Ако е бил хан, щеше да бъде назован ΧΑΝΑΣ или ΧΑΝΟΣ с начална буква Х.

тангра не сме почитали никога. Това бе нан да ни изкарат тюрки, за да нямаме права върху земите си и най-вече славянството. Пропада имперската славянска доктрина на Русия. Тенгри са си го почитали народи от средна и далечна Азия. Ние сме им били НАЧАЛНИЦИ известно време. Като например саките на персите

Ако искаш можеш да се поразходиш до Мадара - ей така да споделиш идеята... Ако държиш на пунктоация да речем тогава Тангру, става ли?

Пише се ХАН Тервел. Като си пийна малко повечко и на мен ми се привиждат КАНИ и КАНОВЕ. Стига с тоя варваризъм към българския език! Не остана една хубава българска дума, която да не е изопачена, изкривена и опошлена! Педали (на велосипеда беше първоначалното значение и на автомобила, духам (горещия чай или кафето), "на кантар" (вместо изравнена игра, че кой днес в 21 век използва кантарите с две блюда от шейсетте години на 20 век, има си електронни вече. Какви на кантар, кви 5 лева?) Как ще кажете? Ханство България или канство България при Аспарух и Тервел?

Браво. Точно от Тервел имаме нужа днес,за да покаже на нас,днешните българи как се гонят нашестениците от земите ни,и изобщо от Балканите.

Хубаво е, че в тези времена на антибългарщина, масово потъпкване на българското от другите два етноса и силноизявен расизъм спрямо българите в собствената им държава, се откриват паметници на значими български владетели!

като символ е въведен чак 4ти век. Истинското християнство е преди това, пряк наследник на предишната блага доктрина по тия земи - доктрината на Орфей и Залмоксис

До 145: за разяснения относно изкълчванията на българския език свързани с хан Тервел, трябва да се обърнеш към историка Б. Димитров дето ще учредява партия с подобно име и адекватна за целта символика, изкълчена и нацепена до степен антипод и дори нагло масонска, почти приличаща на Малтийски кръст. Като казахме за символика, той също е привърженик за унищожаването на българските пари и ентусиазиран участник в дебати, какви символи ще е най-добре да поставят чужденците, дето искат да ни наложат парите си, върху някаква хипотетична и ограничената до сувенирна, емисия от евро монети със някакви грапавини асоциирани с България.

Паметник добре са направили-браво! Но прекалено много са наблегнали на християнската символика. Въпреки, че има предположения, че Тервел е приел християнската религия, прекалено е рисковано да се залага на това. За кесаря Тервел има мнооого изписано от ромейските историци и никъде не се споменава той да е приел християнската религия. Ако беше така сигурен съм, че щяха да се похвалят, че са покръстили такъв забележителен владетел.

ей, небългарин. Целият ни княжески род, Дуло и т.н. са християни от първи век. От четвърти натам твойде деди, данайците и сродните ви семитски вариации, почвате да изменяте на вярата и да вадирте на секи 50 години нова версия на християнството само за лични облаги, да докопшате земи и да ни разкарате преди това от тях. НЯМА ДА СТАНЕ. Разбери го. Няма да имате тия земи, те са за много по-древни, по-мъдри и по-висши народи от вас.

Мен ме забрави май , а?

По-полека, стига писа глупости. Първия народ , който приема християнството за държавна религия е Армения(301 г.). Какви са тези глупости " Целият ни княжески род, Дуло и т.н. са християни от първи век "? Ти изобщо мислиш ли като пишеш? Посочи исторически извор за това!

В лудницата ли стигна до тези "гениални" прозрения? Доста несвързани писания!

След промените и демократизилането на обществото, мутрите, пардон бизнесмените масово се окичиха с тежки ланци и още по-тежки кръстове по тях. Това обаче не означава, че като спонсорират паметник на хан, трябва да е по техен образ и подобие. Сигурно някой от тях е и позирал на изкукалия скулптор. Кой е одобрил тези кръстове по хана?

Това за кръста на главата на хана и скиптъра са теориите на Божо, според който дори и Аспарух, че и Кубрат са били християни и е имало Оногондурска архиепископия. За което няма ни един писмен византийски документ, за разлика от Борис, където доказателствата изобилстват.

Римската империя пише само, за една друга, различна, от тях държава, че е Стара и Велика, това е България. Дунавска България, чийто наследници сме е част, от нея ние сме разширение на С.В.Б на запад. Р. И. и С.В.Б. са до голяма степен една симбиоза. Те ни пазят от Югоизток, ние тях от Североизток. Южните тракийски племена, като Одриси, Меди, Пеони са част от Рим а северните , като Мизи, Трибали и Гети са част, от С.В.Б.

някой вече не желае населението да си има земите и северните ни братя се намесват. И бой с черпака по п.тката и така до днес. Сега просто сме в упадък, догодина.

До "но към 7 век". Не четеш ли историята, там пише как Цар Тервел, по римски Кесара Тервел на два пъти помага на Р. И. за което получава злато и земи дадени му от Императора.

Кан-Кан се гологъзи в Мулен Руж(Червеното Магаре). А Тривелий е наречен на Божия вестител Ерми - Триждивелик. За победата му над току що пръкналият се ИСИС. Камо българите имаме царски род Еми - засвидетелстван в Именника и надписите на княз Муртагон. Тривелий е КРЪСТиянинин....но не юдействащ. Досега няма нито един поганец въздигнат в светец. А Тривелий е не-само до днес (непризнат от юдобеснеешото православие) Свети Крал Тривелий, но е канонизиран веднага след битката при Цариград както от Рим, така и от Константинопол. От събора през 383г в Цариглад, водената от епископа на Мизия Българска Готска служба е обявена в ерес. Което не значи ....че българите не са КРЪСТияни. Титула на Тривелий не е кан-кан а КА-АН-АС. От Линеар Б Сила-Небеса-Аз. Властта му е от Небесата. Затова всички български владетели са монарси - поставени от Бога на трона. В България никога не е имало демократи и самозванци на власт до 16 век(докогато е живо Никополското царство в днешна Румъния ). Мичмана каза истистината на мача на Парк до пренс....Господ е Българин.

Има непотвърдени данни и догати, че сме имали владетели, които тайно са се покръстили, но все още първия такъв е Борис, за никой друг няма доказателства. ТА каква е тази християнска корона на главата и тази топка с кръст в ръката му?????

Както и да въртим и да сучем думичката Khan - това е тюркски термин, с който са се зовяли и първите османски султани. Даже и по техните шлемове е бил набиван знака IYI и са биели чело пред бог Танръ (Тангра) Благодаря за вниманието!

Дрън дрън. Виз вазата на която е изобразен Кан Орфей!

вазата е всъщност каната от кана галилейска с Орфей и брат му Морфей

До "дам", да бе да само дето има много векове разлика във времето.

Гледай научно изследователският филм, за Орфей. Орфей е най-старият ни известен владетел , за който има документи (артефакти).

Много се радвам, че откриват негов паметник, но тези християнски символи ми се струват не съвсем на място. Дори и тайно да е бил християнин (както твърдят) едва ли го е деманстрирал по този начин. Мисля, че щеше да е по правдоподобно да бъде на кон с копие или с меч в ръка.

не може, копието и мечът са в нинова и с-ие- бранят летищарите на кон, забравихте ли?

Напротив на място си е, това, че историята ни се крие и преиначава е друг важен въпрос. Тервел е провъзгласен, за светец, от Християнската църква.

Dira, какви КАН-ове ви гонят бе? ХАН, ХАН Тервел!!!!!

Съществуват поне няколко надписа на гръцки език с имена на български владетели и пред имената им ясно е написана титлата ΚΑΝNΑ ΣYBIΓΗ /или ΣYBIΓΙ/. Може да се спори за това дали двете думи са отделни и как точно се разделят, но няма съмнение, че първата част се е произнасяла КАНА или евентуално КАНАС.

Хан Тѐрвел e вторият владетел на България. Според Именника на българските ханове той наследява Аспарух. Източниците днес показват различни данни за периода на управлението му 700 – 721 г. Какви са тези кръстове и царски скиптър не мога да схвана. Покръстването на България е процес на приемане и утвърждаване на християнството като официална държавна религия в България, който започва през 864 г.

Това че 700-ната година не Християнска не значи че Владетелят и не бил Християнин. Кан (не Хан) Тервел е бил Християнин. Това всъщност е и първия Българин канонизиран за Светец - Свети Тривелий.

Канасувиги е и върховен жрец на българите. Не повтаряйте малоумията на историците ни! Ако върховният жрец приеме чужда вяра, какво ще стане с българската религия? Мислете малко със собствените си глави! А първият кръст, почитан от древността е равнораменният - символ на слънцето. Така че кръст има, но не е онзи уред за изтезания, на който се кланят християните.

Хан Тѐрвел e вторият владетел на България. Според Именника на българските ханове той наследява Аспарух. Източниците днес показват различни данни за периода на управлението му 700 – 721 г.

Какво е това "КАН" - аз знам един такъв френски град, за друго не съм чувал. Това мъжката форма на кана/канче ли е ?

нем, това идва от френския танц "кан-кан"..

е КАНАСУВИГИ и е крайно време всички да си направите труда да я научите и да престанете да повтаряте вариантите, предлагани без никакви доказателства. Титлата хан стои след името на тюркския владетел - Чингис хан, Кубилай хан и т.н. Преди Чингис хан тази титла е била благородническа, а не владетелска, той я прави владетелска, а е управлявал през 13-ти век. Затова спрете с любовта към хановете и отдайте почит на нашите древни КАНАСУВИГИ, един от тях - КАНАСУВИГИ Тервел! Да пребъде делото му!

БРАВО!

Воеводата ли покръсти Кан Тервел, или друг идиот?

А какъв е този кръст на главата?