Иск за конфискация на имущество за 13 милиона лева от оръжейния търговец Емилиян Гебрев и сина му Христо е внесла Антикорупционната комисия в Софийския градски съд. По иска е образувано гражданско дело, потвърдиха за БНР от съда.


Комисията иска отнемане на имоти и на авоари по банкови сметки, което означава, че нейна проверка е установила несъответствие в декларираната от Гебрев и от сина му собственост.

Собственикът на оръжейното дружество "Емко" е разследван за участие в организирана престъпна група за пране на пари, свързана с източването на КТБ. Разследването започна през 2017 г. след като Гебрев се опита да придобие оръжейния завод "Дунарит". Според прокуратурата нaвpeмeтo "Дyнapит" бил ĸyпeн oт акционери във фалиралата КТБ c изпpaни пapи, a Гeбpeв гo знaeл.

Сделката за придобиването на завода е одобрена от КЗК през 2016 г., но през април т.г. антимонополният орган промени решението си и забрани Гебрев да купи завода.

В началото на годината беше възобновено разследването за опита за отравяне на Гебрев от 2015 г. Причината бе външният натиск на чуждестранни служби, заради подозрения за връзка между покушението срещу българския предприемач и близките му и опита за отравяне на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал, който беше отровен с нервнопаралитичния агент новичок в Обединеното кралство.