"Днес не бях допуснат до работата на Комисията за контрол над службите, което е меко казано непочтено по случая "Гебрев". Аз съм народен представител и имам право да присъствам на заседанието на комисията, без да гласувам. Още повече, че съм председател на партия от управляващата коалиция. Утре очаквам извинение от председателя на комисията Димитър Лазаров", заяви в студиото на "Още от деня" председателят на НФСБ Валери Симеонов.

Той обясни, че неговият интерес по случая "Гебрев" датира от 2017 г., когато в качеството си на вицепремиер предприел действия, с които се показал като човек, който мисли за бизнеса в България.

Според Валери Симеонов проблемите на Гебрев датират още от времето, когато е пожелал да купи завод "Дунарит", тогава е извършено и отравянето срещу него. Дружество, което имаше задължения от 90 млн. лв. спрямо КТБ, каза Валери Симеонов.

По думите му с течение на годините случаят се усложнява, тъй като Гебрев измества руските доставки на боеприпаси в определени държави.

"Един такъв пример е Индия. Там Гебрев е изместил почти изцяло руската държава от пазара на оръжия. Сега той иска подновяване на разследването, защото се е запознал със случая "Скрипал" и е намерил прилики", разкри Симеонов.

Именно тогава Емилиян Гебрев е потърсил контакт с него.

"За мен отравянето на Гебрев не е новина. Знам тези факти от 2017 година. Трябва да попитате някой от службите, защо разследването не е доведено до край още 2015 година. Службите твърдят, че са си свършили работата, но според мен не са", каза Симеонов.

Той разказа, че през 2017 г. Гебрев го потърсил заради проблемите със замразяването на лицензите, с прокуратура и т.н.

"Първо дойде при мене. Това е нещо, което не е публично известно. Тогава той ми представи целия случай с неговите фирми. Той твърдеше, че има репресия на държавата спрямо него, не без известно основание. И най-вече поиска съдействие от мене, за да може една пратка - боеприпаси, предназначени за Индия и която беше на бургаското пристанище, да бъде размразена и да бъде изпратена, съгласно договора", каза Валери Симеонов.