Джиповете, които срещу 30 лв. качват туристи в Рила, и влизат в защитената територия на парка, отново станаха ябълка на раздора.

От години има жалби, че джиповете, които заместват лифта към седемте Рилски езера, влизат незаконно в парка, и до днес обаче казусът не е решен.

В защита на планината на бариерата, откъдето се пропускат джиповете, застана лично министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро. Той обвини, че не може да ги спре, тъй като те се пропускат там от кмета на Сапарева баня Калин Гелев.

"Аз не мога да стоя тук 24 часа - считам, че 10 души държавата трябва да им плаща, за да се предпази планината от 10 джипки, не е редно", каза Димитров пред Нова телевизия, визирайки охраната, която е изпратена да възпира влизането на джиповете.

"А те смятат, че могат да правят каквото си искат, защото кметът е разрешил", категоричен бе министърът.

Екоминистърът Емил Димитров обяви, че джиповете се качват в планината, въпреки поставената бариера, защото тя се намирала на общинска територия. Кметът на Сапарева баня Калин Гелев се разпореждал бариерата да бъде винаги вдигната, защото в противен случай правата на превозвачите щели да бъдат нарушени.

Емил Димитров заяви, че ще настоява за законови промени.

След острите думи на екоминистъра кметът на Сапарева баня Калин Гелев заяви, че няма ход, с който да спре навлизането на джипове в планината. Той обясни, че забранителен знак и бариера има, а за спазването им трябва да следи полицията.

"Общината няма контролни функции. Всяка година по надлежния ред са уведомени полицейският участък и ДАИ. Това са органите, които трябва да упражняват контрол", посочи Гелев.

Според него превозвачите са местни хора, които при липсата на какъвто и да е контрол, махат бариерата и влизат в гората.

"Местни хора са, със сигурност. Голяма част от тях ги познавам - многократно сме говорили, но пропуските в нормативната уредба явно им дават право да извършват своеволия", добави още кметът на населеното място.

Превозът с джип струва 30 лева на човек в двете посоки. Обикновено превозвачите използват моментите, когато лифтът е претоварен и предлагат на туристите да не чакат на опашката.

"Хората, които упражняват този превоз с тези джипове, го извършват незаконосъобразно, без съответните разрешителни, без да плащат. Таксите, които събират от посетителите, не ги отчитат никъде", обясни директорът на Национален парк "Рила" Красимир Андонов.

Тази сутрин бариерата беше охранявана от самия директор на парка. Когато той пое дневните си задължения, районът остана отново пуст и без охрана. Джиповете тази сутрин обаче ги нямаше.