За конференцията стана ясно на протестите на 3 март. Тогава бе обявено, че тя ще бъде в зала „Арена Армеец”. Един от организаторите - Чавдар Янев, обясни, че смятат с дарения да платят за наетата вече зала. После обаче от управата на залата обясниха, че не е платена и е заета до 17 ч. в събота.

"Не успяхме да постигнем разбиране с държавата, форматът "Орлов мост" е динамичен и се провежда 20 дена на открито - така че и националната протестна конференция ще бъде на открито", каза пред БНР Янаки Ганчев, представител на движение "Орлов мост". Поканени са и координатори от страната.
Целта е да разширим формата "Орлов мост", обясни той.

По думите му изборите ще бъдат нелегитимни, неравнопоставени, тъй като гражданското общество няма да има достъп до тях.

"Обединили сме се около 5 основни искания - промяна на Изборния кодекс е основното нещо, което трябва да се направи. На срещата ще има експерти, които могат да се изкажат. Искане и спиране на делата на монополистите срещу гражданите, докато се докаже легитимността на техните сметки", обясни
Десислава Арабаджиева.

На въпрос има ли наченки на диалог у нас, председателят на Центъра за култура и дебат "Червената къща" Десислава Гаврилова коментира: 

"Това, което се случва, дава възможност на групи от хора, които са се чувствали нечути, да излязат на улицата и да извикат своите искания. Това показва, че става все по-трудна до се намери диалог на различни гледни точки по важните проблеми в съвременния свят. Все по-трудно става да разберем другия. В обществото трябва да се намерят точките, където такъв диалог е възможен".

Има поле за поява на нова формация като партия на протеста, сочи национално изследване на обществените нагласи по време на криза, осъществено от Института за модерна политика.
Едни от водещите организатори на протестите - Дончо Дудев и Йоана Иванова, заявиха преди дни, че няма да правят партия и няма да участват в партийни листи за предсрочните избори на 12 май.

98% от анкетираните подкрепят протестите срещу монополите и ги определят за справедливи, каза социологът Емил Георгиев. Интересното е обаче, че въпреки пълното отричане на политическата класа, гражданите не променят рязко отношението си към традиционните партии, коментира той и добави, че Лиляна Павлова е единственият представител на правителството на ГЕРБ, при когото одобрението надвишава неодобрението на анкетираните.