Най-вероятно кокаинът в  Черно море е бил изхвърлен по-навътре в него и затова в продължение на няколко дни излиза ту на едно място, ту на друго. Колкото до произхода му - то е ясно, че идва от Южна Америка. Най-удобен транспорт от там е с кораби. Това заяви пред Нова тв Калин Михов, бивш заместник-директор на ГДБОП.

По думите му наркотрафикантските организации не търпят празни пространства и използват всяко нещо, което им хрумне, за да изпълняват дейността си.

Той обясни, че за изхвърлянето на наркотичните вещества може да има няколко обяснения. "Първото е грешка в организацията, което не е съвсем лесно да стане при съвременните технологии. Имало е уговорка да се изхвърли, трябвало е да се вземе с по-малък съд и нещо е попречило на плавателния съд. Много е възможно да се е случило и друго - обикновено при голямо вълнение не могат да излязат лодките и се е получило разминаване в информацията", заяви още Михов.

Той е категоричен, че няма логика да е получен сигнал за това, че в плавателни съдове се превозва дрога. "В международни води няма кой да ги провери. Кокаинът не идва от Европа, а от Южна Америка. Вероятността от България да се пренесе наркотик до Западна Европа е по-малка, отколкото от Колумбия директно към Западна Европа", категоричен е експертът.

Според него кокаинът бил предназначен за Стария континент. А количеството било голямо, защото и в България се употребява кокаин. "В България се консумират килограми месечно, но в Европа - тонове, каза още Михов. - България лежеше на балканския път на хероина - от Афганистан, Иран, през Турция, Балканите и Западна Европа. Те си избират местни хора, които да помагат в организацията на транспорта."

Михов коментира и думите на премиера Бойко Борисов за успехите на властите при залавянето и изземането на наркотични вещества, че в последно време действително е имало доста големи задържания на наркотици. "Говорим за марихуана, кокаин и хероин. Не мога да кажа дали трафикът е активизиран от някъде. На морето се засилва консумацията на синтетични наркотици, които са най-големият бич", коментира още той.

Припомняме, че край Шабла службите откриха преди дни над 170 килограма дрога, като все още по българския бряг изплуват раници с кокаин.