169 килограма е кокаинът, който вчера около 16.30 часа е бил открит в 6 сака в морето, южно от нос Шабла. Всеки сак е тежал около 30 кг. Кокаинът е бил разпределен в 150 пакета. Наркотикът е с изключителна чистота, над 90 процента, а саковете са били привързани малко под повърхността на водата към спасителни жилетки. Открити са на около 20 метра от брега. Това съобщи на пресконференция в Граничния полицейски участък в Каварна главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

На брифинга бяха показани пакетите с кокаин, чиято пазарна стойност е над 71 милиона лева.

"На едро в България килограм кокаин струва 80 000 лв. Тези 169 кг са на стойност 13 600 000 лв. На дребно един грам от този наркотик е 140 лв, т.е. общо е за 23 800 000 лв. В такава концентрация наркотичното вещество не се пуска на пазара, а се размесва 1:3, такава субстанция на уличния пазар би се разпространила за 71 400 000 лв", направи сметката шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов.

На брифинга стана ясно още, че няколко от спасителните жилетки, с които са били увити саковете с кокаина, са открити празни. Поради тази причина и водолази ще бъдат изпратени в района.

"По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов са се включили и хеликоптери на Министерството на отбраната и "Гранична полиция". Те ще извършат облитане на района, не сме сигурни, че това, количество, което сме извадили при нас, е цялото", посочи главният секретар на МВР. 

Към момента не е установен плавателният съд, от който са били изхвърлени саковете. Не бяха оповестени данни и за задържани у нас лица във връзка с наркотрафика.

Окръжната прокуратура в Добрич ръководи досъдебно производство за контрабанда на кокаин в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, съобщиха от Апелативна прокуратура - Варна.

Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева.  Разследването се води в тясно сътрудничество с органите на Регионалната дирекция на Граничната полиция в Бургас и ОД на МВР в Добрич под ръководството на Окръжната прокуратура в Добрич.