На 26 декември миналата година служителите на Митница-Варна са избрали за проверка контейнер, пристигащ с кораб от Санта Лусия.
При проверката на 7 януари в контейнера открити два водни джета. След разглобяването им в носовите части митничарите открили общо 12 пакета кокаин, като във всяка от тях били разпределени по 6 кг.
Стойността на наркотика се изчислява между 585 000 до 4 550 000 лв. 

От Митницата във Варна посочиха, че не е работено по подаден сигнал. Образувано е досъдено производство за контрабанда на наркотици.

По-късно антимафиоти са задържали получателят на пратката - 37-годишният Николай С. от Пловдив, съобщиха от МВР.
Той е разпитван пред съдия от Варненския окръжен съд. Мъжът оказал пълно съдействие на разследващите, посочил включително лицата и фирмите, с които се е свързал, за да осигури превозването на джетовете.
Пред Радио „Фокус” окръжният прокурор Владимир Чавдаров уточни, че мъжът не е криминално проявен. Той има шест фирми, придобити в последните години, които обаче са фиктовни.
Към момента няма други задържани.

Служители на ГДБОП, съвместно с техните колеги от Варна и Пловдив, са извършили претърсване на адреси в Пловдив. Иззети са 8 скимиращи устройства с 8 дублиращи клавиатури за АТМ, укрити в мобилно устройство SONY PLAYSTATION 3, уточниха от полицията.

Окръжният съд във Варна определи днес постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за Николай С. (получателят на пратката), съобщиха от съда.
Николай често пътувал извън пределите на страната. Миналата година е бил в Тайланд, като има данни, че е пренасял скимиращи устройства, за да бъдат използвани там.
Установена е съпричастността му към откритите 8 скимиращи устройства в Пловдив.

Съдът прецени, че фирмите на Николай С могат да доведат "до извод за подготовка на други престъпления".

Магистратите решиха, че ако е на свобода, обвиняемият може да се опита да избегне наказателно преследване или да се укрие от властите.

Пред съда Николай е посочил, че страда от хронично сърдечно заболяване, но за това ще бъде възложена съдебно-медицинска експертиза.

Мярката може да бъде обжалвана пред Варненския апелативен съд.
Законът предвижда престъплението му до 20 години затвор.