"Един от най-големите екзистенциални рискове пред човечеството е нежеланието на хората да си сътрудничат" - Ювал Ноа Харари.

Актуални въпроси, като достъпа до ядрено оръжие от изкуствен и от естествен интелект, съставянето на правителство в България, войната, енергийните и икономически кризи. Или дългосрочни въпроси свързани с бъдещето на човешкото и човечеството. Това се обсъжда в този епизод на "Trendy", през гледната точка на най-големите учени футуролози в света.

Поводът за разговора е Форумът за бъдещето в Дубай, който наскоро обсъди основните перспективи пред човечеството и необходимите промени в живота на планетата. Основен говорител и посланик на събитието в "Музея на бъдещето" в ОАЕ е Мичио Каку, американски физик и теоретик, един от създателите на теорията на струнните полета. Той например говори за едно от решенията на световната енергийна криза и проблемите свързани с климатичните промени - извличането от океаните на водород и на безплатно, безкрайно количество енергия. Друга негова проекция е бъдещето на градовете, които могат да се строят върху изкуствени острови в океана. Според неговия оптимизъм, вече имаме основите на технологиите, с които да се осъществи т.нар. "брейннет" - свързване между интернет, изкуствен интелект и човешки мозъци в облачна система.

"Това е послание за 50 години напред и за това какво можем да постигнем. А нашата цел е да разберем дали искаме по този начин да превърнем бъдещето в самоосъществяваща се прогноза. Или напротив - тази свръхтехнологизация и дехуманизация ни отдалечава от нашите корени, от природата, от нашата същност и искаме да нанесем някакви корекции" - това казва доц. Мариана Тодорова. Тя е българският представител на форума на световните футоролози. Мариана е футуролог, учен от Института по философия и социология към БАН. Тя разказва в подкаста на Dir.bg "Trendy" за най-интересните и важни точки от събитието.

Чуйте aудиото!

Например:

Какъв дизайн на бъдещето да направим, че да се чувстваме комфортно и обнадеждени?

Какво значи да бъдеш човек в света на бъдещето? Защото светът на бъдещето може да бъде и роботоцентричен.

Как да осмисляме и как да подреждаме своите приоритети и залози?

Как да смекчаваме екзистенциалните рискове, които идват?

Мариана Тодорова споделя и своите възгледи и идеи за належащите ни проблеми свързани с войната или пък с актуалния казус за съставяне на ново правителство в България.

Относно музея, Мариана казва: "Елипсовидната форма на музея изобразява човечеството, а дупката в средата на сградата е символ за това, че бъдещето ни носи много неизвестни и дали ние ще го изпълним със съдържание или ще потънем във вакуум - зависи от нас".

Снимки: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Последвайте ни в: Spotify - Google Podcasts - Apple Podcasts - Anchor - Pocket Casts - RadioPublic