КНСБ протестира до служебния вход на Народното събрание, където днес депутатите от комисията по бюджет и финанси заседават извънредно по актуализацията на бюджета.

Синдикатите настояват за по-високи заплати в бюджетния сектор и още миналата седмица опънаха протестна палатка пред служебния вход на парламента.

"Разговаряхме с всички парламентарни групи и депутати, които внесоха конкретни наши искания по отделните направления. Имаме повече от половината от исканията в доклада на бюджетната комисия и се надяваме те да получат широка подкрепа", заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред bTV.

Днес на протеста се включиха и от Селскостопанската академия с искане за вдигане на минималната работна заплата.

КНСБ настоява за увеличаване на заплатите на работищите в селскотопанска академия, в борбата с градушките, в музеите, в читалищата, както и за увеличаване на МРЗ от 710 на 760 лева.

Близо 60 идеи за това как по-леко България да премине през поредицата от вътрешни и външни предизвикателство се конкурират за място в актуализацията на държавния бюджет за тази година. Идеите са 59, колкото са допълнителните предложения към приетия на първо четене от парламента на 16 юни Законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2022 г., постъпили между 17 и 24 юни, сочи справка от интернет страницата на НС, предаде БТа.

След като отхвърли на първо четене предложената от управляващите актуализация на бюджета за тази година, днес бюджетната комисия започна обсъждането й на второ четене, както и на предложенията за допълнение, постъпили между двете й заседания. В залата за обсъждането присъства и министърът на финансите Асен Василев.

От тези 59 предложение едно е техническо. Другите са за подкрепа на бизнеса заради високите енергийни цени, земеделието, общините, образование, науката и културата, уязвимите социални групи, полицаите, отбраната, вероизповеданията, за увеличаването на държавната субсидия за вътрешноградския транспорт в Столична община, на субсидията за превоз на пътници по нерентабилни линии във вътрешноградския транспорт и в транспорта в планински райони, за междуселищните превози. Предлагат се и ваучерите за храна да се ползват и за туристически услуги.

Част от депутатите допускат през есента да има нова актуализация на бюджета.