Кметът на Свищов Генчо Генчев влиза като доброволец в COVID - отделението на общинската болница "Д-р Димитър Павлович".

40-годишният градоначалник, който кара втори кметски мандат, е взел решението след призива на здравния министър, хората от администрацията да съблекат костюмите и да влязат в лечебните заведения за да помагат на лекарите и медицинския персонал на първа линия.

"В тези тревожни моменти моята роля е да давам най-вече психологическа и логистическа помощ на хората, които в продължение на седмици не излизат от отделението в което се лекуват заразените с COVID-19", чийто брой се увеличава, а натоварването на персона е изключително голямо", каза за БТА Генчев.

Генчев е взел 10 дни отпуск от 6 ноември и постъпва в заразената зона в неделя срещу понеделник.

Той уточни, че в момента в отделението се лекуват 9 души и още трима с изразена симптоматика, очакват резултатите от лабораторните тестове.

"Мисля, че с това мога да съм полезен, имам общи медицински познания да преценяваме ситуацията и да действаме адекватно. Благодарение на нашите адекватни намеси и грижи е приведен един пациент в областната болница във Велико Търново, интубиран е и тази сутрин ми съобщиха, че сатуацията му се е подобрила значително. В момента се транспортира втори критичен. Имаме и доктор от детското отделение, настанен с усложнения в плевенската болница, чувам и там добри новини от тази сутрин. Страхът е огромен, но трябва да вдъхваме доверие на малкото, които имаме, за да останат", разказа Генчо Генчев пред "24 часа"

Болницата има сключен договор с изявен лекар инфекционист, който консултира екипа на отделението. Предстои да бъде разкрито още едно COVID - отделение с 15 легла. За оборудването му е обявена дарителска сметка, уточни Генчев и благодари на всички, които към момента са предоставили материална и финансова помощ. Той подчерта, че болницата изпитва недостиг от лекари, медицински сестри и санитари, като припомни, че продължава набирането на доброволци.

"Имаме нужда от медици доброволци, за които е предвидено заплащане", посочи кметът.

От днес детското отделение при МБАЛ "Д-р Димитър Павлович" продължава своята лечебно-диагностична дейност след десетдневно прекъсване заради карантина на завеждащия отделението.

Лечебното заведение в Свищов работи при строг противоепидемичен режим, включващ щателна текуща дезинфекция, редовно проветряване и използване на пълен набор лични предпазни средства.

Доброволци търсят в общо 14 болници

Общо 14 болници в страната са заявили до момента нужда от доброволци - студенти по медицина чрез кампанията на Българския лекарски съюз. За последното денонощие още четири лечебни заведения от София, Перник, Пазарджик и Разград са подали заявления. Общо 80 доброволци са заявили желание да се включат в подпомагането на болниците в страната.