Военно-медицинска академия търси доброволци за лечение на пациенти, заразени с коронавирус. От здравното заведение са пуснали апела си на официалната си страница във Фейсбук, че изпитват недостиг на персонал.

"Пандемията от COVID-19 влезе в нов етап от своето развитие. Вече 8 месеца лекари, сестри и медицински работници на първа линия денонощно се борят със заразата. В началото на извънредната ситуация в България десетки доброволци подкрепиха екипите на ВМА - жест, с който останаха завинаги в сърцата ни", пишат от болницата с директор проф. Венцислав Мутафчийски.

От там обаче обясняват, че предвид развоя на ситуацията имат нужда от нова подкрепа.

"Затова се обръщаме към всички студенти по медицина (от последните курсове на обучение), студентите по здравни грижи (медицински сестри), специализанти, лекари и медицински сестри или доброволци ( които да се заемат със санитарно-хигиенична дейност), които имат желание и възможност да се включат активно и да подкрепят екипите на ВМА", апелират от здравното заведение.

От там призовават всеки, който желае, да се включи и и да го заяви на е-mail: dobrovolecvma@gmail.com, като остави своите имена, курс на обучение или професия, телефон и електронна поща за обратна връзка.

За всички доброволци са осигурени необходимите лични предпазни средства.

По-рано днес директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов коментира, че през последните две денонощия общият брой на заразените с коронавирус лекари и персонал в "Пирогов" е 61. Има и 60 нови пациенти, които са заразени - отделно 79 са настанени за лечение в COVID-отделението.