Управителят на пловдивската болница "Свети Мина" стана доброволец в COVID отделението. Причината е липсата на медици, които да обрижват пациентите.

Лечебни заведения от цялата страна призоваха доброволци да се включат в работата. Такъв апел в социалните мрежи направи и шефът на лечебното заведение в Пловдив - Петър Петров.

"До кризата се стигна, тъй като в национален мащаб има дефицит на медици. Благодарение на апела вече имаме обаждания от студенти. Те ще започнат работа като доброволци при нас. Координацията в отделението трябва да бъде на ниво, а управителят да следи нещата. За щастие, до момента сме връщали само пациенти, които не се нуждаят от хоспитализиране", каза в ефира на "Здравей, България" Петров.

"В момента в клиниката има 16 пациента. Имаме нужда поне от още двама лекари и още две медицински сестри. Някои от медиците работят твърде много часове", поясни дежурният лекар д-р Александра Иванова.

Пловдив запазва второто си място по брой новозаразени - 337 за последното денонощие.

От днес всички болници в Пловдивска област започват работа с новата електронна програма, показваща наличието на свободни легла за болни с Ковид-19. Областният управител и председател на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса Дани Каназирева уточни, че за изработването й е издадена заповед с цел да бъде подобрена координацията между здравните заведения, екипите на Спешна помощ и Регионалната здравна инспекция.

Програмата ще дава възможност да бъде получена от тях пълна информация за наличието на леглата в Ковид-отделенията на територията на областта в реално време. За целта управителите за здравните заведения трябва да получат достъп да нея и да бъдат обучени как да я използват.