"Предполагам, че полицията е стигнала до извода, че Ивана е извън страната. По тази версия се работи от самото начало". Това каза в ефира на bTV кметът на Дупница Първан Дангов във връзка с прекратеното издирване на терен на 17-годишното момиче.

Градоначалникът уточни, че все още няма официална информация от МВР.

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22 февруари, когато родителите ѝ съобщиха в полицията в града, че не се е прибрала. Няколко дни по-късно тя беше обявена за общодържавно издирване.

В деня на изчезването момичета е оставило телефона и раницата си в училището и е напуснало сградата.

Родителите на тийнейджърката обявиха, че тя е тормозена в училище, а кметът Дангов назначи проверка. От учебното заведение категорично отрекоха да е упражняван тормоз над Ивана. 

Стана ясно също, че и преди година момичето е бягало от вкъщи.

Няколко дни след изчезването на тийнейджърката бяха сменени профилните ѝ снимки в социалните мрежи. Появиха се и реакции на коментари от нейния профил.

За работата на терен е бил ангажиран значителен кадрови ресурс на МВР - няколко хиляди полицаи, жандармеристи, пожарникари, ресурс на Горското стопанство, планински спасители, уточниха от полицията в Кюстендил.

Издирването на Ивана ще продължи с различни оперативни дейности, допълва БНТ. Всяка информация за изчезналото момиче ще бъде детайлно прегледана. Засега единствената следа е намереното ѝ яке на главния път Е-79 близо до тунелите на Дупница.

"Предстои заседание на Кризисния щаб в понеделник. Ще поискам от всички, които присъстват там - началника на полицията, на пожарната, официална информация докъде е стигнало издирването. Предстои днес полицията да обяви официално, че спира издирването на Ивана", каза кметът Дангов.

Родителите на момичето са били миналата седмица на среща с кмета и са признали, че намират вина в себе си. "Трябва да помислим затова защо се стигна до тук. За мен обаче е факт, че Ивана не получи мартеница от майка си и баща си на 1 март. За Ивана днес говорим тъжно, но предстоят изводите", каза още той.

По случая е образувано досъдебно производство, а действията се осъществяват под надзора на прокуратурата.