Със съвсем различна версия на разпространената първоначална информация около евентуален тормоз на изчезналата 17-годишна Ивана от съучениците й излязоха преподавателите й от гимназията в Дупница. Според тях ученичката е имала странно поведение и пречела на учебния процес на останалите.

"Не децата тормозеха Ивана, а тя с поведението си тормозеше децата", заяви директорката на училището Виолета Стефанова на срещата на кмета Първан Дангов с педагозите от гимназията, която се състоя пред медиите, съобщи бТВ. По думите на Стефанова момичето напоследък употребявало прекомерно енергийни напитки и дори съучениците й сигнализирали за това. 

"Напускаше самоволно часа. Влизаше в часовете на другите колеги. Мокреше си косата", разказа директорката на учебното заведение. 

Според педагозите поведението на ученичката се променило в началото на тази учебна година, а майката е викана в училището почти всяка седмица заради проблемното поведение на Ивана.

Класната ръководителка на 17-годишното момиче се разплака и призна, че много й е мъчно, не е спала от четири дни и търси девойката заедно с доброволците. Весела Владимирова обясни, че в деня на изчезването попитала Ивана къде отива, когато я видяла да напуска класната стая. Момичето хукнало да тича и не отговорило. 

"Обгрижвам децата повече от собственото си дете", каза през сълзи класната на Ивана. "Мъчно ми е, не съм спряла да я търся", добави разстроената учителка, която кметът Първан Дангов се опита да успокои. Преподавателката каза още, че винаги държи връзка с родителите и ги уведомява при проблем.

Издирването на Ивана от полицаи и доброволци продължава пети ден, а според полицията тя вече не е на територията на община Дупница. Затова вече е потърсено съдействието на полицейските управления от съседните общини.

Обходена е над 600 дка площ, каза шефът на ОД на МВР в Кюстендил старши комисар Светослав Григоров. Сформирани са оперативен щаб в областната дирекция на МВР в Кюстендил, както и кризисен щаб в Община Дупница. 

Главен инспектор Йордан Зарев - началник на РУ - Дупница и ст. комисар Светослав Григоров - директор на ОДМВР - Кюстендил

Снимка: БТА

Има вероятност 17-годишната Ивана вече да не се намира на територията на община Дупница. Заради това щабът, който е сформиран и е под ръководството на директора на Областната дирекция на полицията в Кюстендил, държи постоянна връзка с колегите си от съседните области, каза старши комисар Григоров. 

"Повече от 85 часа сме на терен. По случая е сформиран щаб под мое ръководство, който работи активно. В него са включени служители на Главна дирекция "Национална полиция" и Главна дирекция "Жандармерия", и Специализиран отряд за борба с тероризма", добави директорът на областната дирекция на МВР в Кюстендил, цитиран от БТА.

Полицията се обърна с призив към гражданите, които имат някаква информация, да се обадят на тел. 112.

Григоров уточни, че детайлно са проверени всички крайпътни дерета, вилни зони и други места. По случая активно работят и доброволци. Използвана е необходимата техника - термокамери, дронове, както и следови кучета.

Кметът на Дупница обяви, че в оперативния щаб към кметството участват всички институции, имащи отношение към случая - полицията, здравните и училищните власти, Държавната агенцията за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане, педагози и психолози, представители на РЗИ.

Кметът на Дупница Първан Дангов

Снимка: БТА

Дангов обясни, че целта на щаба е да се анализират резултатите до този момент, да се набележат следващи стъпки и да се акцентира върху превенцията и недопускането на подобни случаи в бъдеще. В тази връзка той е разпоредил вътрешна проверка във всички учебни заведения в общината, за да се направи "моментна снимка" за наличието на деца с проблемно поведение и за да може активно да се работи с тях. Проверката трябва да приключи до 8 март, каза още Дангов.

Момичето е в неизвестност от 22 февруари, когато в 20:00 часа родителите му са посетили Районното управление в Дупница и са потърсили помощ, защото Ивана не се е прибрала и не са имали връзка с нея.

Освен намереното яке на Ивана няма други следи от нея. Днес на терен са 150 служители на МВР. Предвижда се повторен обход на някои от районите, които бяха обходени в тъмната част на денонощието. Служители на РУ - Дупница са установили контакт с представители на обекти, които осъществяват дейност извън населени места за получаване на информация и съдействие.