Промяната на Наредбата за обществения ред предвижда да се забрани носенето на облекло, което покрива лицето, като целта е да е да се гарантира сигурността на жителите на общината, съобщи БНР.

"С това предложение изразявам както позицията на общинската администрация, така и личната си позиция", каза Тодор Попов.

Според него предложението е прагматично, тъй като във всеки един момент хората трябва да се идентифицират.

Нарушението на забраната предвижда до 500 лева глоба. При повторно нарушение, санкцията ще достигне до 1000 лева.

Предложението за забрана на бурките ще бъде разгледано на сесията на Общинския съвет на 28 април.

В края на март главният прокурор Сотир Цацаров заяви на пресконференция в Пазарджик, че трябва да се ограничи носенето на бурки на публични места. Той допълни, че  трябва да се намери точният баланс между религиозната свобода и защитата на обществото, а законът за вероизповеданията се нуждае от доста сериозен ремонт.

Няколко дни по-късно вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева подкрепи Цацаров, като заяви, че в България бурката никога не е била традиционен атрибут на мюсюлманската религия.

В Пловдив общинските съветници от ВМРО също обявиха, че подготвят и ще предложат промени в Наредбата за обществения ред и сигурност в града под тепетата, свързани със забрана на агресивните религиозни символи като бурки, чадори, никаби и хиджаби.

АНКЕТА: Опасявате ли се от радикален ислям в България?