В Благоевград Агенцията по безопасност на храните направи проверка, след като клиент се оплака, че си е купил сирене с изтекъл срок на годност още преди година.

Преди ден мъжът купил продукта от магазин в центъра на Сандански. Прибирайки се у дома, преди да отвори вакумирания продукт, случайно забелязва, че има проблем със срока на годност, посочен на етикета.

"Погледнах срока на годност и за мое голямо учудване видях, че сиренето е с изтекъл срок на годност на 25 юли 2022 година. А вчера беше 5 март 2023 година. За мен това е огромно забавяне в продажбата на продукта. Не говорим за ден, два, три", разказа пред БНТ потърпевшият.

Магазинът, от който Велизар е закупил сиренето, е високооборотен. Мъжът разказва, че досега нито от конкретния, нито от друг търговски обект му се е случвало да попада на продукт с изтекъл срок на годност.

"За мен това е изцяло грешна политика на доставка. Не ми се иска да използвам по-тежки епитети, защото този продукт вероятно е влязъл в магазинната мрежа вече с изтекъл срок на годност", допълни мъжът.

Мъжът не е отварял пакетираното сирене. Вместо да го върне в магазина, той решил да сезира за проблема с годността на сиренето Агенцията по безопасност на храните. Оттам в късния следобед в понеделник изпратиха инспектори на проверка в обекта, откъдето е закупен продуктът.

На щандовете е била намерена още една опаковка от същия продукт, отново с изтекъл срок на годност според посоченото на етикета.

"Най-вероятно се касае за някаква техническа грешка на етикета. Ние ще ги изземем тези количества, те ще бъдат унищожени в екарисаж и обратно по веригата ще бъде осведомена и мандрата, която е производител и където дефакто става етикетирането на самото сирене, и дали не се касае за някаква чисто техническа грешка", коментира д-р Велина Илиева, главен инспектор в ОДБХ-Благоевград.

От магазина не са пожелали да застанат пред камерата на БНТ. Обяснили само, че става въпрос за сгрешен етикет, поставен на продукта при пакетирането му.